pokrivna-konstrucia-pod-keremidi

Контррешетката за метални керемиди, са обикновени дървени пръти с напречно сечение 30 * 50 mm. Монтажът се извършва върху хидроизолационния материал, разположен под металната керемида, по протежение на гредите. Това е необходимо, за да има вентилирана междина между покрива и хидроизолационния материал. Този подход спомага да се премахне излишната влага, която в бъдеще може да проникне под покривните материали. В случай, че се планира да се изгради сложен покрив, който ще има няколко наклона, а рафтовите крака ще бъдат доста дълги, тогава за контрарешетката трябва да се използват пръти с дебелина около 50 мм.

Трябва ли контролна решетка под металните керемиди?

Контррешетката на покрива под метална керемида е необходима, когато се планира да се изгради топъл покрив. Това се дължи на факта, че на покрива може да се образува конденз, който по-късно ще влезе в контакт с дървото, което ще започне да гние от голямото количество влага. Ако има контра-решетка е възможно да се осигури вентилационна междина.

Защо е необходимо да има контролна решетка?

Контррешетката и дървената конструкция под металната керемида се използват, за да се направи вентилационна междина между покрива, хидроизолационния материал, изолацията и металната керемида. При монтаж на летвите се прави голяма стъпка, в резултат на което се образуват празнини, пълни с въздух. Както показва практиката, контрарешетката няма натоварване, но в същото време е в състояние да изпълнява редица други допълнителни функции, сред които са:

  • В процеса на монтажните работи по подреждане на летвата на покрива, майсторите н апокриви могат да се движат по покрива по протежение на контрарешетките, важно е да се знае, че колкото по-малко е натоварването на хидроизолацията, толкова по-малка е вероятността да повредите материала ;
  • Монтираните пръти могат да се използват като прегради на основната щайга и хидроизолационен филм, върху който се натрупва конденз по време на работа, в резултат на това, че влагата не влиза в контакт с дъските, дървото не гние;
  • Като правило не се препоръчва да се монтира хидроизолационен филм, контрарешетката, предназначена за метална плочка, фиксира материала, като по този начин предотвратява провисването.
  • В случай, че наклонът на покрива е малък, стъпката трябва да бъде много по-честа, в резултат на което няма свободно пространство между листовете плочки и филма.

Важно е да се има предвид, че металната плочка е херметичен материал, в резултат на което по време на работа започва да се натрупва кондензат между финишното покритие и хидроизолацията, унищожавайки всичко постепенно. Поради наличието на щайгата и насрещната щайга е възможно да се създаде необходимата междина за вентилация.