Коминът на покрива е важна част от цялостната покривна конструкция.

Защо комина се изгражда на билото на покрива?

По отношение на тягата, няма по-добро място за комин от билото на покрива. Всички стандартни схеми за изчисляване на височината на коминната тръба се основават точно на разстоянието до билото и колкото по-малко е то, толкова по-нисък трябва да бъде коминът.

Има няколко предимства за това:

  1. Коминът е защитен от влиянието на вятъра. Рискът от счупване на метална коминна тръба или от срутване на тухлен комин, е практически нулев.
  2. Късият комин е много по-издръжлив. Отработените газове просто нямат време да се охладят и кондензират в него. И това е основният враг на всеки комин, който може постепенно да корозира дори и от неръждаемата стомана.
  3. Значително по-малко топлинни загуби. Коминът за печката в къщата трябва да се издига над билото. Където и да се намира. Ако премине през билото, тогава по-голямата част от комина остава вътре в къщата и я загрява. Ако комина е разположен по-близо до стрехите, тогава по-голямата част от нея загрява небето, а не къщата.
  4. По-малък шанс от течове. Местата, където комина преминава през покривния пай, са едни от най-уязвимите по отношение на течове. Най-трудният за запечатване е горният ръб на комина.
  5. По-ниска цена при монтаж. Обикновеният комин се нуждае от добра изолация, в противен случай кондензатът бързо ще го унищожи отвътре. И колкото по-нисък е комина, толкова по-малка е неговата площ и цената на топлоизолация.

Просто казано, коминът на билото е добро решение.

Защо се избира толкова рядко? Става дума за няколко критични недостатъка, които го правят невъзможен.

3 минуса на комин в билото на покрива

Първият недостатък е в самото било. Ако къщата има висящи греди, тогава всичко е наред – можете просто да прокарате комина между тях. Но какво се случва, ако рафтовите крака са наслоени? Отговорът е прост: появява се сложност при решаване на проблема.

Друг вариант е да прекарате коминната тръба през билото отстрани. Но тук има проблем с уплътняването на комина.

Вторият недостатък е закрепването към стъпката на гредите. Ако коминът е изведен под наклон, тогава е възможно да се направи един вид „прозорец“ под него в рафтовите крака, преразпределяйки натоварването.

Необходимо е внимателно да изчислите безопасните противопожарни разстояния и да монтирате топлоизолацията много внимателно.

Третият недостатък е силното охлаждане на комина от тесен поток въздух, излизащ през билото. В повечето случаи не може да причини много щети. Но ако комина се нагрява до високи температури, такова охлаждане може да има неприятни последици.