Много фактори влизат в цената на нов покрив, някои от които ще имате контрол, а други не. Ето разбивка на разходите.

Добрият покрив може да издържи няколко десетилетия, но никой покрив не трае вечно. Ако покривът ви старее, провисва, провисва или тече, може би е време да се свържете с фирма за покриви.

Средната цена на нов покрив е  18000 лева , като проектите обикновено варират от 12000 до 35000 лева . Точната цена зависи от материала, цената на труда, къде се намирате и др. Това ръководство обхваща факторите, които влияят върху цената на покрива, сравнява разходите за ремонт и подмяна и разделя „направи си сам“ (Направи си сам) спрямо професионален монтаж.

Разходи за ремонт на покрива

Цената на нов покрив зависи значително от това къде живеете, квадратурата на дома ви и избрания покривен материал.

Средно за страната 13 000 лева
Национален минимум 8 500 лева
Национален максимум 35 000 лева

Цена на покрива според размера на къщата

По-големият покрив означава повече материали и повече работа, така че големите домове струват повече. Около 80% от работните места за подмяна на покриви с основни асфалтова хидроизолация 12,50-18,00 лева на квадратен метър . Ето как работи това за различни размери на дома.

Къща на квадратен метър Цена на покрива
1000 10 500 – 16 000
1500 13 500  – 21 000
2000 18 000 – 28 000

Намерете фирма за ремонт на покриви във вашия град

Фактори, които влияят върху разходите за смяна на покрива

Колко струва нов покрив зависи от няколко различни променливи:

 • Вид херпес зостер
 • Труд
 • Местоположение
 • Размер на покрива

Видове шиндли или други материали

Типът покривен материал, който избирате, е един от най-важните фактори за разходите.  Асфалтовите или битумни керемиди са най-често срещаните, защото са евтини, леки и лесни за инсталиране . Въпреки това, има разлики дори между този тип керемиди, с основни керемиди с три раздела в долния край и 30-годишни или 50-годишни първокласни архитектурни керемиди в горния край.

Керемидите са друг популярен покривен материал и могат да бъдат направени от керамика, глина, метал, дърво, синтетично дърво, шисти или бетон.

 • Стоманени и алуминиеви плочки:   Тези материали са най-евтините, докато глинените плочки често са най-скъпите.
 • Покриви от шисти и бетонни керемиди: Цените на шистите и бетона са средни, въпреки че са достатъчно тежки, за да може покривът ви да изисква допълнително укрепване.
 • Дървени шейкове: Те са малко по-различни от дървените керемиди по това, че са ръчно разделени и имат по-груб вид; шейковете също са по-скъпи от херпес зостер.

Можете също да имате покрив, изработен от метални панели или ламарина. Вълнообразната стомана и стоманените шиндли са най-евтините материали за метален покрив. Медта и цинкът са най-скъпите, въпреки че имат най-добра издръжливост. Металният покрив струва средно 45 лв. на квадратен метър.

Плоските покриви изискват специализирани материали като етилен пропилей диен терполимер (EPDM) каучук, PVC или TPO. Въпреки че тези материали са по-евтини, трудът за подмяната им обикновено струва повече.

Покривен материал Цена на квадратен метър (включително монтаж)
Основни асфалтови керемиди 11 – 24 лева
Архитектурни/премиум асфалтови керемиди 14 – 35 лева
Плоски покривни материали (каучук, PVC и др.) 14 – 24 лева
Вълнообразен метал 18 – 45 лева
Бетонови керемиди 39 – 60 лева
керамични керемиди 42 – 80 лева
Медни керемиди 70 – 200 лева

Разходи за труд

Типичната разбивка на покривните разходи е 40% за материали и 60% за труд, въпреки че избраните от вас покривни материали също могат да повлияят на разходите за труд. Асфалтовите керемиди могат да ви спестят пари от труд, тъй като те са най-популярният и най-бързият материал за инсталиране.

Почти всички изпълнители на покриви имат богат опит с асфалтови керемиди. Може да имате допълнителни разходи за монтаж, ако домът ви е на три или повече етажа или покривът е стръмен или трудно достъпен. Колкото по-отнемаща време или по-опасна е работата, толкова повече струва тя.

Местоположение

Вашето общо географско местоположение и разходите за живот също влияят върху разходите ви за покриви. Например, ако живеете в район с лошо време, повторното покриване ще струва повече, защото работата изисква по-добри материали и повече прецизност. Тъй като основният асфалт и композитните керемиди не издържат на силни ветрове, собствениците на жилища в тези райони може да се нуждаят от метални панели . По същия начин, места, където има много дъжд или снеговалеж, ще изискват тежък водоустойчив покрив.

състояние Средна цена на покрива
Монтана, Видин, Лом 13 000 – 32 000 лева
София, Разлог, Смолян, Самоков 15 000 – 38 000 лева
Пловдив, Пазарджик, Стара Загора 18 000 – 45 000 лева

Размер на покрива

Смяната на по-голям покрив изисква повече време. Цените на материалите и покривите обикновено се измерват в покривни квадрати, които са площи 10 на 10 кв,м от 100 квадратни кв,м. Къща с площ от 1000 квадратни кв,м обикновено има покрив от около 1054 квадратни кв,м, включително наклона и надвеса. Разходите, посочени в тази статия, вземат това предвид.

И накрая, специфичната форма на вашия покрив също може да повлияе на цената. Ако достъпността на вашия покрив или частите, които трябва да бъдат поправени или сменени, е ограничена, покривният майстор обикновено ще таксува повече за работата. По същия начин проектът ще бъде по-скъп, ако покривът е стръмен или на повече от два етажа над земята. Включили сме разбивка на различни типове покриви и части по-долу, както е илюстрирано в нашата статия Научете основите на покривните системи.

Допълнителни съображения

Освен цената на материалите и труда, може да се наложи да вземете предвид допълнителни фактори, за да изчислите цената на новия покрив.

 • Отстраняване на стар покрив: В повечето райони на майсторите на покриви е забранено просто да инсталират нови керемиди върху старите керемиди, така че те трябва да откъснат всичко до подложката. Някои източници намират това за най-предизвикателната и скъпа част от работата, която обикновено струва между 8 и 20 на квадратен метър.
 • Ремонт на подложката: Изпълнителите на покриви ще трябва да поправят щетите под стария покрив, преди да продължат.
 • Характеристики на покрива: Елементите на вашия покрив също могат да направят подмяната повече или по-малко сложна и следователно скъпа. Комини, покривни прозорци и други елементи са потенциални слаби места за течове и изискват специални материали и допълнително време за правилно запечатване.
 • Улуци : Работата около съществуващите улуци отнема допълнително време, така че помислете за подмяна на вашата улучна система едновременно с покрива.

Разходи за смяна на покрив срещу ремонт на покрив

Тъй като цената на подмяната е толкова висока, може би се чудите дали можете да закърпите течовете или да смените няколко керемиди. Това е възможно в следните случаи:

 • Вашият асфалтов покрив е на по-малко от 10 години.
 • Вашият покрив е направен от изключително издръжлив материал като метал, шисти или керемиди.
 • Щетите са ограничени до малка или плитка площ.
 • Очаквате да живеете известно време в сегашния си дом и не чувствате нужда да надстроите покрива си.

Ремонтът на покрива обаче е временно решение. Дори и да не отстранявате течовете по-бързо, отколкото можете да ги закърпите, може да похарчите повече за ремонт, отколкото за подмяна, ако покривът ви е в лошо състояние. Помислете за подмяна на покрива при следните обстоятелства:

 • Вашият асфалтов покрив е на повече от 10 години.
 • Повредата е сериозна (напр. открита настилка, повреда от вода под бариерата за влага).
 • Вашият покрив изпитва структурна повреда.
 • Искате да добавите стойност към дом, който очаквате да продадете през следващите няколко години.
 • Искате да подобрите енергийната ефективност на дома си.

Частичната подмяна може да бъде опция, ако повредата на вашия покрив е ограничена до едната страна на къщата. Обмислете обаче дългосрочния си бюджет, тъй като подмяната на вашия покрив на етапи ще струва повече от пълната подмяна, извършена наведнъж. Възможно е да има и някои козметични усложнения, като херпес зостер, който не е подреден правилно.

Получете оферта за проекта си за покрив днес

Типичен диапазон на разходите: $8,500 – $14,300

Направи си сам срещу професионална подмяна

Въпреки че може да успеете да закърпите случайния теч сами, подмяната на покрива „Направи си сам“ не се препоръчва. Покриването на покрива е опасна работа, дори в едноетажна къща, тъй като работите върху наклонена повърхност, обикновено най-малко 10 фута над земята. Професионалните майстори на покриви имат задълбочено обучение и също така разполагат с оборудване за безопасност за работа на стръмни покриви.

Монтажът на покрива също изисква инструменти като удължителни стълби, лопати за откъсване, пистолети за пирони, въздушни компресори и др. Професионалните покривни компании вече разполагат с тези инструменти и ще знаят как да спазват местните строителни норми. Няма да се възползвате от гаранция за покрив, ако направите проекта сами и ако използвате застраховката на собствениците на вашия дом, застрахователната компания няма да ви възстанови разходите.

Смяната на покриви е висококвалифицирана работа и един от най-големите проекти за подобряване на дома, които ще срещнете. Не препоръчваме да правите сами опити за пълна или частична подмяна на покрива. Вместо това наемете лицензиран изпълнител на покриви със значителен опит в индустрията.

Нашето заключение

Въпреки че подмяната на покрива е скъпа, това не е добро място за намаляване на бюджета ви. Вашият покрив защитава целостта на вашия дом и ако изберете евтини керемиди или нестандартен монтаж, може да имате нужда от нов покрив по-рано, отколкото очаквате.

Направете проучване и поискайте прогнози от няколко местни изпълнители. Въведете вашия пощенски код по-долу, за да се свържете с местни изпълнители на покриви.