Плюсове и минуси на популярните покривни материали

За да разберете какъв покрив бихте искали имате на къщата си, първо трябва да разберете за подробностите по него (материали, издръжливост и др.)е. Сега има голямо разнообразие от материали, нека се спрем на най-популярните, от които най-вероятно ще изберете.

Естествените керамични плочки

nov-pokriv-dupnica-resilovo-5Историята на приложението им е от хилядолетия. Но дори и сега, в модерния си вид, керамичните плочки остават един от най-популярните материали. Изработени са от няколко вида, които се различават един от друг по форма и стилистични характеристики.

Надеждно, незапалимо, екологично чисто покритие, което може да издържи на големи натоварвания. Много добре е от гледна точка на терморегулацията: лятото е хладно под покрива, топло през зимата. Добро поглъщане на шума. На практика не се изисква поддръжка (разбира се при качествен монтаж). Срок на експлоатация – над 100 години.

Много тежък, теглото на естествените плочки е до 50 кг на метър. Това трябва да се вземе предвид дори на етап проектиране на къщата.

Монтажът изисква голям професионализъм – обшивката трябва да бъде с много високо качество, а всяка плочка трябва да бъде положена по специален начин с помощта на специални инструменти. Трудно е да се режат естествени плочи, така че може да бъде трудно, ако покривът е със сложна форма, и с много ъгли.

Ако покривът има нисък наклон, трябва да помислите за допълнителна хидроизолация.

Метална плочка

Всъщност това са метални листове със защитен слой, с красива форма, наподобяваща керемида.

Ако покривът е с несложна форма, тогава металните керемиди са добър вариант, лесно и бързо се полагат листовете. Възможно е да се реконструира стар покрив, без да се докосват до гредите. Незапалим.

Ако покривът е сложен, тогава определено няма да можете да спестите пари с метални керемиди: по-голяма част от него отива на вятъра. Не можете да ходите по металния покрив – имате нужда от стълба. Шумни, точно като обикновен метален покрив. Дори плътната изолация не спестява тракането от дъжда по него.

Може постепенно да избледнява. Прорезите и драскотините ще трябва да бъдат боядисани на ръка. И ежегодно да се затягат винтовете, на които е закрепена металната плочка: особено ако листовете са повече от 8 квадратни метра. Образува конденз, подложка хидроизолация се изисква.

Шисти

Вълнообразен покривен материал, на външен вид напомнящ на добре познатия “класически” шисти, направени от азбестови влакна и цимент. Но в него няма нито азбест, нито цимент, а за производството на шисти се използват целулоза и битум.

Малко тегло (3-4 кг на метър), лесна инсталация. Може да се подрежда от един човек. Лесно за обновяване. Листовете се изрязват с обикновен трион за дърво, могат да се монтират на неравни участъци. Добра звукоизолация.

Можете да се движите по покрива само с помощта на стълби. По-добре е да не се използва при плоски покриви или покриви с лек наклон – при отрицателни температури материалът става по-крехък и може да не издържа на голямо количество сняг. Може постепенно да избледнява.
Изгаря добре, което е голям сериозен минус. И е задължително да се монтира гръмоотвод – материалът има висока електрическа проводимост.

Гъвкави керемиди

Модерно покритие, което значително надминава по качество и дизайнерски възможности. Той може да бъде еднослоен, двуслоен, трислоен и в зависимост от това се различава по отношение на експлоатационния живот.

Може да се монтира на най-необичайните покриви: дори формата да е богато украсена, ще има минимум отпадъци. Единственият възможен вариант за сложен покрив с много извити повърхности е, че керемидите могат да се огъват по желание. Покривът може да изглежда релефно, обемно, а самите „керемиди“ да изглеждат като диаманти или листенца. Гарантира добра звукоизолация и хидроизолация, минимално образуване на конденз. Устойчив на корозия. Не може да се поправи в горещите дни.