pokrivУстойчивостта на покривната конструкция зависи от качеството на основата, върху която ще бъдат положени слоевете на покривния материал. За да създадете покривна рамка  често се използват различен дървен материал.

Функционално предназначение на покривната рамка

Рамката, предназначена под покрива се нарича покривна рамка. Това е вид конструкция, сглобена от дъски – остриета или необрязани, влагоустойчив шперплат. Те са монтирани перпендикулярно на гредите.

Рамката е важен елемент от конструкцията на покрива и изпълнява редица функции:

Равномерно разпределя теглото на покрива между елементите.

Придава наклон и твърда форма. Този момент е особено важен при монтажа на гъвкави материали – мембрани, ролки от покривен материал, меки плочки, които не са в състояние да запазят своята форма.

Укрепва най-уязвимите части на конструкцията на къщата. Оборудвани са с необходими усилвания, за които се очаква допълнително натоварване – стрехите на надвесите, местата за закрепване на снежните носачи.

Параметрите за покривната рамка се определят, като се вземе предвид вида на покривния материал, ъгъла на наклона на покривите и натоварването от сняг.

Видове покриви

Тъй като покривната рамка  изпълнява функцията на опора, нейният вид и параметри на дървения материала за неговата конструкция се определят от теглото и степента на твърдост на покривното покритие. Основата, на която се изгражда рамката, трябва да осигурява достатъчно ниво на опора и същевременно да не прави структурата на покрива по-тежка.

Езотерична рамка. Така наречената структура, използвана за фиксиране на покрива, ламелите, на които са монтирани с интервал от няколко сантиметра. Монтира се, когато материалът на покривната повърхност е в състояние да запази своята форма и е лек.

Твърда  – уплътнена. Този материал е основа на покритието, той е положен, като се наблюдава разстояние от не повече от 1 милиметър. Необходима е солидна основа за тежки или гъвкави материали – покривен материал, ондулин, керемиди и др.

Характеристики на конструктивното решение на покривната решетка

Дизайнът на основата под покрива е:

Единичен слой –  този тип се използва, когато е необходимо да се постави покривния материал върху фундамент, състоящ се от един слой дървен материал, който е фиксиран перпендикулярно на краката на системата на къщата. Този тип конструкция се използва в оптималните стъпала за монтаж.

Двоен слой – състои се от два слоя дървен материал. Първо, тънка бетонна решетка е изградена от тънки летви, които са закрепени по гредите, а след това перпендикулярно са монтирани на рамка.

Избирайки вида на конструктивното устройство, трябва да се знае, че основата на двата слоя може да компенсира недостатъците, когато материалът за покривната рамка има неравности или пропадане между гредите. Двупластовият слой осигурява възможност за създаване на междина за вентилация между покривната рамка и покривното покритие, предотвратявайки гниенето на дървени елементи.