remont-na-pokriv-gorna-banya-2Преди да отговорите на този въпрос, трябва да се разбере – защо трябва да го промените? Нека да видим какви биха могли да бъдат причините за такова решение и как е най-добре да се процедира във всеки отделен случай.

Не харесвам външния му вид

Това е доста екзотичен вариант в нашите реалности, но напълно възможен. Включваме и ситуации, при които покривът е бил покрит с евтин материал, с очакването, че след няколко години той може да бъде заменен с по-добро покритие. Или случаи, когато са се появили нови сгради и искате да приведете всички покриви в един стил.

Повреден, има течове

Подмяната на покрива е крайна мярка, на която се прибягва, когато частичния ремонт се налага твърде често, а проблемът не се решава. Обхватът на работата тук е по-сериозен – най-вероятно ще е необходимо да се демонтира и промени не само покритието, но и хидроизолационният слой и изолацията. Честите течове показват някакъв системен дефект в хидроизолацията – може би монтажът й е извършен с нарушения на технологията. Изолацията трябва да се промени поради факта, че във влажна форма работи много по-зле и много видове топлоизолационни материали не възстановяват напълно свойствата си дори след пълно изсъхване.

Отстраняване на течове на покрива

Подмяната на покрива, трябва да се извършва само през лятото, тъй като при демонтиране на изолацията температурата в помещението трябва да бъде равна на температурата на улицата. Също така трябва да бъдете много внимателни на етапа при поставяне на хидроизолационния слой – незащитената изолация е много уязвима към влага, което означава, че не трябва да вали по време на работа.

Подмяната на покрив в студено таванско помещение може да се извърши при по-тежки условия – в крайна сметка жилищните помещения в такава сграда са надеждно защитени от таванска подова плоча. При чести и многобройни течове има смисъл да се смени подовата изолация на тавана, но това може да стане след смяна на покрива, на сухо и относително топло.

Покрив, повреден от природно бедствие

В този случай не зависи от избора на удобно време, ще трябва незабавно да се справите с покрива. Основното нещо е да не се паникьосвате, а да оцените мащаба на случилото се. Това, което на пръв поглед изглежда страшно, може да изисква само точков ремонт на няколко места.

Покривът е провиснал

И това наистина е катастрофа. И не винаги смяната на покрива ще спаси ситуацията. Слягането на покрива е знак за сериозни конструктивни проблеми в сградата като цяло. Причината може да се крие както в системата за рафтове, така и в основата или стените, така че преди да предприемете каквото и да е, си струва да извършите професионален преглед.

Отклонение на билото и наклона на покрива

Ако произходът на проблема се крие в дизайна на гредите, тогава ще трябва да преработите всичко, като започнете изграждането на покрива от нулата.