Видове капандури

Повечето от нас са запознати с традиционния вид покривни прозорци, които често се срещат в баните и кухните, но това ли е единственият вид покривно покритие на пазара?

Като цяло има три често срещани вида капандури: вентилационни (наричани още вентилирани), тръбни и фиксирани.

Фиксирани

Фиксираният прозорец е най-често срещаният тип капандур и най-вероятно е изображението, което си представяте в съзнанието си. Те са известни със своята непропусклива надеждност и издръжливост. Неподвижните капандури не могат да се отварят и са проектирани само за една проста работа: озаряват вътрешните пространства и помагат да се спестят разходи за енергия чрез естествените слънчеви лъчи.

Обезвъздушен

Вентилираните прозорци за капандури са уникални, защото предлагат възможност за отваряне, независимо дали на ръка или чрез електронно управление. Те са популярен избор за райони с висока влажност или в помещение, където кондензът може да бъде проблем. В някои юрисдикции вентилираният прозорец може дори да се квалифицира като авариен изход.

Тръбни

Тръбният прозорец за разлика от прозореца с плосък покрив използва естествената извивка на вашия дом, за да улавя светлината. Те обикновено са по-малки от алтернативните прозорци, което ги прави по-лесни за инсталиране. Те използват три различни компонента – дифузьор, купол и тръба – за да разпределят светлината в стаята или дори в дома ви.

Инсталацията на капандура увеличава ли стойността на вашия дом?

Въпреки че не е направено окончателно проучване, което да потвърждава това, много вероятно е покривният прозорец да увеличи общата стойност на вашия дом. Има няколко причини да мислим така.

Основната причина за това е чисто естетиката. Скринното покривало озарява стаите и подобрява общата атмосфера на вашия дом. Ако инсталирате вентилиран прозорец, те дори имат потенциала да подобрят общия въздушен поток в дома ви. Не всичко е в главите ни – има причина да вярваме, че подобреното осветление може да подобри настроението ни и дори да ни направи по-продуктивни.

Скринният прозорец също ще подобри уникалността на вашия дом, което със сигурност ще се хареса на някои купувачи. Ако имате потенциален купувач, който вече е обмислял инсталирането на капандур, това може да е движещият фактор за тях в крайна сметка да решат да закупят вашия дом.