Покривните работи включват рязане на метални плочки. Това е необходимо при оформяне на извивките на покрива, както и при монтаж на капандури.

Рязане на метални плочки: характеристики

Материалът е много разпространен. Основата му е поцинкована стомана. Предимството на металната плочка е нейната устойчивост на механични и атмосферни влияния. Материалът е достатъчно здрав поради специалната структура на листовете.

Металът е фрагмент с много стоманени слоеве, които са покрити със специални защитни съединения. Структурата на продукта подобрява неговите характеристики, но усложнява рязането му, за да пасва. Преди облицовката е необходимо предварително да нарежете металната плочка на парчета, които са подходящи по размер.

Процедурата трябва да се спазва в съответствие с всички правила. В противен случай експлоатационните свойства ще бъдат намалени. Това ще доведе не само до корозия, но и до течове в бъдеще, покривът може да загуби своята херметичност.

Как и с какво да режем метална плочка?

От техническа гледна точка процесът на рязане е доста прост. Необходимо е да се извършват стандартни механични движения. Но характеристиките на продукта, неговите функции и предназначение усложняват процеса. Една от отличителните черти в сравнение със стандартния лист стомана е формата на металната керемида. Освен това е покрит с полимерен слой. Ето защо при рязане е важно да не повредите самия лист, но и защитното му покритие.

За да получите лист с правилния размер, се препоръчва използването на подходящи инструменти. Може да бъде ръчен или електрически.

Подходящите опции включват:

  • Ножовка за метално покритие, която трябва да има фини зъби;
  • Циркуляр;
  • Ръчни ножици, предназначени за рязане на метални изделия;

Трябва да се разбере, че при избора на ръчни инструменти могат да възникнат допълнителни трудности. Работата с тях е доста проблематична поради спецификата на листовете метални плочки, които се огъват под ъгъл до 90 градуса. По-добре да имате опит в рязането.

Предимството на ръчните инструменти е, че ви позволяват да извършите процедурата, без да повредите защитния слой.

Използване на щанцова ножица

Предимството на тези ножици е, че те нагряват металната повърхност преди рязане. Благодарение на това рязането се ускорява и качеството се подобрява.

Важна особеност е, че при използване на такива ножици няма неравности при рязане.

Работете с електрически ножици

При всяко движение се отрязва малко парче метал. С този инструмент можете да започнете да режете от ръба на острието или от средата.

Предимства на използването на електрически ножици:

  • Режещият елемент е специална отворена глава, благодарение на която разрезът е чист и точен.
  • Възможно е да се избегне изкривяване на платното, не се получава деформация на листа.
  • Минимални производствени отпадъци.