скатен покривМного често, за да се скрие дебелината на металния лист, се прави по-висок профил от велпапе. Тъй като самият висок профил придава твърдост на професионалната настилка.

Внимавайте при избора! Погледнете същия метален лист, но с по-нисък профил или дори гладък лист. Ако поцинкованият лист има голямо количество цинково разпръскване, тогава той става, сякаш, по-бял, по-стоманен, отразяващ и там, където има малко количество отлагане на цинк, листът изглежда по-тъмен и по-груб на пипане.

Такива листове, като правило, бързо се покриват с бяла ръжда и процесът на корозия протича бързо върху тях. Случва се първият лист при доставката да е с високо качество, а останалите да са по-тънки, така че трябва да проверите поне два или три листа в опаковка. И разбира се, поне металът трябва да отговаря на изискванията! Въпреки всичко това не ви дава абсолютна гаранция за качество.

Как да различим висококачествения покривен материал по техническите характеристики?

За да се провери качеството на покрива, е необходимо да се измери металната дебелина с микрометър. Средната дебелина трябва да бъде най-малко 0,5 – 0,45 мм. Това го правят продавачите на покривен материал. Освен това, за да проверите по-подробно качеството на материала, искайте сертификат за материала от производителя, който се посочва на ролката и партидата, където е написано какъв вид цинкова покривка на 1 кв.м. м на ролка. Не трябва да бъде по-малко от 120 g / кв. м., в противен случай материалът ви губи дълголетието, което е толкова необходимо за нашия бюджет.

Как да проверите качеството?

На първо място, трябва да обърнете внимание на повърхността на битума, ако тя е неравна, напукана, тогава веднага можете да кажете, че такъв покривен лист няма да издържи дълго време.

Също така трябва да обърнете внимание на времето на производство на материала, посочен в документите. Качественият покрив не трябва да лежи в склада повече от 6 месеца и винаги в тъмен склад, без излагане на слънчева светлина, защото при нагряване лепилото изсъхва. Ако битумните керемиди се правени повече от година преди датата на доставка, тогава те трябва да бъдат подложени на изсушаване. Дебелината на битумните керемиди се определя доста просто с конвенционален уред. Случва се, че те продават, както и в метална плочка, по-тънък материал, например 2 мм, вместо 3 мм, естествено, колкото по-тънък, толкова по-малко издръжлив.

Основният елемент от качеството на мекия покрив е гранулат (облицовка), това зависи от качеството на защита на битумното покритие и чувствителността към слънчева светлина. Дори частична загуба може да доведе до преждевременно стареене на покрива. Ако гранулатът излезе със сняг или дъжд – това просто не е нормално, незабавно трябва да се обадите на вашия доставчик.

Ето защо, когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание на опаковките. Може би някъде битумът е напукан, или част от гранулата е натрошен, или няма достатъчно лепило върху плочките. Купете покрив от фирми, които ценят репутацията си и ви дават гаранция.

Когато избирате строителен материал за вашия дом, изберете качествен материал: “Разочарованието от лошо качество трае по-дълго от радостта на ниските цени … Цената се забравя, качеството остава.”