Керемидените покриви обикновено са лесни за поправяне. На мястото , където има теч , потърсете повредени, нагънати или липсващи керемиди. На всяко място, където се намират две повърхности и около всеки комин или вентилация, потърсете прекъсвания в основата или уплътняването или пропуски в линиите на покривния цимент.

Ако не можете да видите каквито и да е повреди на керемидите , ще трябва да се обадите на професионален майстор на покриви; проблемът може да е просто влошаване състоянието на керемидите.

Ако откриете доказателства за проблеми с керемидите, ремонтите са доста прости. Изкривените керемиди могат да бъдат прикрепени отново с асфалтов покривен цимент или с уплътнителен пистолет. При топло време можете лесно да изправите изкривените керемиди. В студено време керемидите стават много крехки и трябва да бъдат омекотени, преди да могат да бъдат изгладени.

За да омекотите крехък керемиден покрив, внимателно използвайте горелка от пропан с дюза за разпръскване на пламъци. Нанесете внимателно пламъка върху огънатите ръбове на керемидата; тя трябва да бъде достатъчно топла, за да се омекоти, но не и прекалено гореща, за да се запали. След това изравнете краищата на керемидата.

За да свържете отново керемида, нанесете покривния цимент в долната част; купчина цимент при всеки ъгъл обикновено е достатъчно.

Натиснете силно керемидата към мястото и.

Ако керемидите са разкъсани, изгнили или липсващи, те трябва да бъдат заменени с нови. Всяка керемида, която се издига над покрива навярно е изгнила и трябва да бъде заменена.

Ако откриете голяма площ с гнили керемиди, може да се наложи да направите изцяло нов покрив. Ако е така, помислете за обаждането на професионален майстор на покриви.

В противен случай заменете повредените керемиди с остатъците от от предишния ремонт на покрива.

За да смените повредените керемиди:

Стъпка 1: За да премахнете повредените керемиди, повдигнете ръбовете на заобикалящите ги керемиди и грижливо извадете гвоздеите с изтласкваща лента. Издърпайте старата керемида. Ако под нея има остатъчен или крехък покривен цимент, отстранете и него.

Когато керемидите са преместени от буря, отстранете всички изпъкнали гвоздеи, останали в покрива.

Стъпка 2: За да улесните поставянето на новия керемиден слой, леко заоблете ъглите им с остър нож.

Стъпка 3: Плъзнете новата керемида в празнина, като предният и ръб се подравнява с керемидите от всяка страна , а задния и ръб под керемидите на ред над нея.

Стъпка 4: Повдигнете ъглите на припокриващите се керемиди и закрепете горната част на новата керемида с 6d галванизирани покривни пирони, поставени на всеки ъгъл. Покрийте главите на пироните с покривен цимент, след това изгладете припокриващите се ръбове на плочките.

Ако заменяте редици от керемиди, трябва само да завъртите задните ъгли, където горният ред среща прилежащия ред.

След смяна на повредените керемиди или ако те не са повредени , проверете комина, блендите около вентилационните отвори или вентилационните тръби и всяка линия покривен цимент, където се срещат две повърхности.