Битумна керемида СофияСъвременните битумни керемиди са включени като основен материал за покриване на къщи. Те не отстъпват по честота на използване от класическите шисти, така и от популярните метални керемиди. Естетични, здрав и издръжлив, материалът създава красив, ефектен покрив с много предимства. Такова хидроизолационно покритие е надеждно, способно да поддържа експлоатационните свойства за дълъг период от време – от 25 до 50 години или повече.

Независимо от вида и цената на керемидата, от време на време човек трябва да наблюдава нейното разрушаване, ако, сравнително наскоро е монтирано покритието и се наблюдава: обелване на материала, подуване, отделяне на вятъра и други.

Освен проблеми в качеството, причините за досадните явления в по -голямата част от случаите са нарушаване на технологията при монтажа и неправилно избраното закрепване. За да не влизат мехурчета по време на монтажа, да не се повреди по време на първото размразяване и да не отлетят при случаен порив на вятъра, трябва да се запознаете с основните правила за монтиране.

Методи за фиксиране на битумна керемида

Битумният покрив се извършва върху здрава основа, изцяло или частично покрита с подплатен килим. Възможността за разтопяване на битумните слоеве на плочите дава възможност за покриване дори на метални повърхности, но OSB плоскостта се счита за най -добрият основен вариант, поставен плътно върху дървена щайга. Шперплат или рендосани дъски могат да се използват като алтернатива.

Не забравяйте, че при естествена атмосферна среда материалите от дървесна основа започват да абсорбират влагата от въздуха и да се разширяват. Следователно, когато се образува твърда основа, е необходимо да се оставят малки празнини, предназначени да компенсират впоследствие увеличаването на размера. В противен случай подуването може да повдигне покривния слой, който външно се проявява като вълнообразен покрив. Като допълнение към естетическия дефект, вълните са пълни с вода и изтичат, тъй като плочките на места са деформирани и се отлепват и започват да пропускат вода.

Първоначалното закрепване на мекия покрив се извършва с помощта на залепваща лента на гърба на керемидата. А за по -надеждно задържане на плочките, лепенето се комбинира със закрепване към специален метален обков, който включва:

  •     Гвоздеи за покриви;
  •     Винтове с пресоваща шайба;
  •     Самонарезни винтове;
  •     Скоби.

За висококачествено закрепване на битумни керемиди, допълнително ще ви е необходим покривен мастик или битумно лепило. Когато използвате покривно лепило-мастика, е важно да прочетете предварително инструкциите за употреба, в противен случай, ако се прилага неправилно или в прекомерна доза, битумът може да бъде повреден.

Процесът изисква специални познания, опит и не е рутинен метод за монтиране.