Правилно построената къща се нуждае от ефективна защита на фасадните стени от дъждовна вода, за което се образуват надвеси върху корнизите и фронтоните. За да бъде приятна външността на къщата от всички страни, издатините зад стените на сградата изискват елементарно усъвършенстване. Изпиляването на стрехите на покрива може да се извърши с различни декоративни материали, но най-популярни и рационални са таванните сайдинг панели или така наречените софити за покрива.

Използването на съвременни материали ни позволява да решим няколко важни задачи едновременно:

  • Завършете декоративното покритие от външната страна на сградата.
  • Защитете покрива от гризачи, птици и други дребни животни.
  • Организирайте ефективна вентилация на подпокривното пространство.

Днес на строителния пазар се предлагат голям брой опции, които като цяло могат да бъдат групирани в метални и пластмасови софити. На свой ред, металните се разделят според вида на метала – стомана, алуминий и мед. Пластмасовите винилови панели се класифицират според метода на производство и нанасяне на външния слой: екструзия, коекструзия и ламиниране.

strehi-shevoveНезависимо от произхода на суровината, всички видове, като правило, са представени от два вида панели: с и без перфорация. Това е едно от най -важните предимства – перфорираните елементи решават въпроса за вентилацията между покрива и топлоизолацията.

В жилищното строителство доминират сгради с горни етажи от тавански тип или с класическо таванско помещение. В случай на студено таванско пространство, изолацията се поставя на междуетажния таван, а в изолираното таванско помещение – между гредите. Жилищната сграда има способността да „диша“, т.е. мократа пара от помещенията се стреми нагоре и преминава през изолацията на тавана или покрива.

При липса на вентилация кондензатът ще се задържи в топлоизолационния слой, което значително ще влоши изолационните характеристики. Намалява качеството на материалите, всички елементи на подсистемата също подлежат на повреда от излишната влага. Дървените греди започват постепенно да гният и металните части да корозират.

В тази ситуация софитите осигуряват достатъчен въздушен поток. С помощта на перфорирани таванни панели е възможно да се създаде течение на въздушния поток, идващ от най -ниското ниво на стрехата. Постепенно се затопля, въздухът се издига високо и излиза през вентилационните отвори или чрез специални аератори по склоновете. По този начин монтирането на софити ще осигури непрекъсната циркулация на въздуха и ефективно изветряване на влагата, което ще предотврати образуването на мухъл или плесен. В резултат на това всички строителни материали ще останат сухи, а експлоатационният период ще бъде значително по -дълъг.