ремонт на покрив София

Изграждане на нов покрив с нови керемиди в София

Тестовете за качество могат да бъдат два вида. Първият изисква специална лаборатория и компетентни специалисти, а вторият може да го направите сами, директно на строителната площадка.

Проверката на качеството на изпичане, наличието на косми и други пукнатини се извършва чрез удар, нанесен върху плочка с влажност на въздуха.

Глухият звън показва недостатъчно изпичане, тракането показва наличието на пукнатини по линията на керемидата. Трябва да се има предвид, че звъненето на мокри плочки е по-глухо. Правилно изпечените керамични плочки не избледняват, фрагментите им имат остри ръбове.

В допълнение, качеството на плочките се влияе от качеството на суровините и състоянието на производствените линии. Така някои фабрики редовно модернизират своите производствени мощности, което само подобрява качеството и вида на плочките, докато други, в желанието си да осигурят на пазара по-евтин продукт, отказват да направят сериозни инвестиции във фабриките и използват максимално старите линии. Не трябва да има пукнатини в плочките.

Покритието, глазурите и други трябва да прилепват здраво към плочките. Одрасквания и драскотини, които могат да се появят по време на товарене, транспортиране и опаковане на плочките, не влияят на потребителската им стойност.

Стандарти

Важен практически съвет: препоръчително е да изберете плочки, които отговарят и на немския вътрешен стандарт (DIN), който е много по-строг от общия европейски стандарт EN. Австрийската О-норма обаче е още по-строга.

Маркиране

Това е своеобразен „паспорт“ на керамичните продукти, който позволява те да се движат свободно по целия ЕС. Съответства на минималното ниво на техническите изисквания, които са необходими за пазарното разпространение на продуктите. Това съответствие на продуктите със задължителните технически спецификации се появява в стандарта EN 1304. Продуктите могат също така да носят знака „NF“, знак за качество, издаден от асоциацията Afnor (Френска асоциация по стандартизация). Това показва по-усъвършенстван набор от тестове.

Предимства на плочката:

 • Пожароустойчивост.
 • Устойчивост на агресивни атмосферни фактори (киселинни дъждове, UV радиация).
 • Без натрупване на статично електричество, не изисква заземяване.
 • Звукоизолиращи свойства. Масивните плочки абсорбират шума от дъжд или вятър.
 • Ниска топлопроводимост. Това свойство на плочката предотвратява прекомерното нагряване на къщата от парещите слънчеви лъчи през лятото и допринася за спестяването на енергия през зимата.
 • Паропропускливост. Създава комфортен микроклимат в интериора, елиминира образуването на кондензат вътре в сградата.
 • Екологична безопасност.
 • Плочката не е подложена на корозия.
 • Мразоустойчивост. Водопоглъщането на плочките не надвишава 0,5%, така че е в състояние да издържат дори на най-тежките студове.
 • Осигуряване на необходимата вентилация на подпокривното пространство (както всеки един материал!).
 • Висока якост на огъване (издържа теглото на трима възрастни мъже) и твърдост, подобна на естествения гранит (7 по скалата на Моос).
 • Рентабилност. Изисква минимални разходи за поддръжка на покрива. Добра поддръжка.
 • Защита на цвета. Благодарение на технологиите за масово боядисване, плочките не избледняват и запазват оригиналния си цвят в продължение на много години.
 • Покритието с плочки, изслужило предписаната възраст- счупената керамика ще се върне отново на земята – от керамични фрагменти ще се получи добър трошен камък.