nov-pokriv-dupnica-resilovo (4)Почти всеки собственик на кокетна и компактна къща в крайна сметка разбира, че в проекта му липсва гараж за нова кола, уютна веранда за летни събирания или светла работилница.

За щастие, съвременните строителни технологии правят възможно прикрепването към съществуващата сграда, независимо от нейните размери, каквото и да е – основното е само правилно да се свърже новата основа към старата.

Но всъщност въпросът за надеждността на основата все още не е най-важният:

Как да направим покрив на пристройката към къщата, така че да не загрози цялата архитектурна хармония на къщата?

Как да го изградим не само надеждно, но и да се впише в цялостния екстериор?

За да направите това, трябва правилно да направите първата важна стъпка:

Изберете подходящата покривна конструкция на пристройката.

Стъпка 1.

Обмисляне на дизайна

Стъпка 2.

Избор на конструктивен ъгъл и форма

Стъпка 3.

Монтиране на покривната система

Стъпка 4.

Избор на покривен материал. Стъклени и прозрачни конструкции. Необичаен покрив на пристройката.

 Стъпка 5.

Свързване на пристройката.

 Стъпка 6.

Изолация от студа.

Стъпка 1.

Обмисляне над дизайна

Пристройката официално се нарича частта от сградата, която не е част от основните стени на къщата, но се прилепва от двете страни на къщата. Обикновено разширението има вътрешна комуникация с основната сграда – т.е. предна врата. Напълно възможно е да построите покрив за пристройка на къщата със собствените си ръце, но имайте предвид, че има тънкости в дизайна на удължен покрив. Например, колкото по-ниска е сградата, толкова по-лесно е да поддържате хармония в нейната архитектура. Но ако сградата е висока, особено с наклонен или върхов покрив, тогава трябва да се справите с проекта.

В този случай самото разширение е по-добре поставено или от задната страна на фасадата, или от основната, но не и отстрани. Опитайте се да не се нарушава стила на дома Ви.

Стъпка 2.

Избор на конструктивен ъгъл и форма

Най-лесният начин за изграждане на такъв покрив е наклонен, с наклон от 5 до 25 градуса. Ето най-бързият и лесен вариант.

Стъпка 3.

Монтиране на рафтовата система

Гредите на пристройките са в състояние да се огъват под тежестта на снега, който не само пада върху самия покрив , но и е в състояние лавинообразно да се спусне от основния покрив на къщата.

Стъпка 4.

Избор на покривен материал

Съветваме ви да изберете същия покрив за разширението, какъвто е на основната къща. Тогава цялата сграда ще изглежда като една композиция. Но също така се случва, че не е възможно да го закрепите.

Стъпка 5.

Свързване на пристройката

Сега е важно да се направи правилното съединение на покрива към стената на къщата. Тук най-често се появяват течове. Освен това, независимо на каква основа е разширението, той винаги е малко подвижен. И следователно възелът трябва да е проектиран за напрежение и компресия.

Всички тези вибрации и напрежение в рафтовата система няма да бъдат забележими за вашето око, но с течение на времето те могат да унищожат целия покрив и да навредят на къщата. Затова е важно подреждането да бъде не само водоустойчиво, но и до известна степен еластично. В този случай ще бъде необходимо да се защити стената с покривен материал на височина не по-малка от 30 см.

Стъпка 6.

Изолирайте от студа.

Ако планирате да използвате пристройката към къщата през зимата, тогава покривът му трябва да бъде изолиран. Освен това на повърхността му ще се образува конденз поради температурните разлики. Изолацията на такъв покрив не се различава от работата с конвенционален. Първо трябва да положите ветроустойчив филм, след това – изолация (по-добре каменна вата, но други опции ще направят). Отвътре затворете изолацията с пароизолация, тъй като дори парата от дишане и особено от горещ чай винаги ще се абсорбира в тавана на покрива.