Метални плочки

Покривът на къща, изработен от такъв покривен материал като метални керемиди, не само изглежда естетически добре, но и показва редица предимства по време на работа. Той е в състояние да издържа на изключително ниски и високи температури, подходящ е за монтаж по всяко време на годината, напълно елиминира риска от деформация поради своята здравина и стабилност. С достатъчна дебелина на горния полимерен слой, той е напълно защитен от негативното въздействие на влагата и ултравиолетовото лъчение.

Освен това можете сами да извършите покриването с такъв материал без участието на специалисти – отнема минимално време. Материалът се отличава и със своята архитектурна изразителност – произвежда се в различни цветове и текстури. Металната плочка има най-лошите звукоизолационни свойства, това е особено забележимо по време на валежи. За да се премахне този проблем, е необходимо да се монтира топлоизолационен слой върху покрива, който ще намали загубата на топлина.

Шисти

Монтажът на покрив от шисти е един от най-популярните варианти в строителството, използван е повече от сто години. Въпреки голямото разнообразие от покривни материали, той не губи своята актуалност, има най-ниска цена, огнеупорен, лесен за полагане, не подлежи на гниене, корозия, температурни крайности. Подходящ за покриване на къщи, гаражи, промишлени сгради и конструкции, създаване на сенници над балкони, входове.

Но шистите имат и недостатъци – не изглеждат толкова естетически (изобщо не са като меките плочки или металните плочки), тежки, силно абсорбират влагата, крехки, не се вписват с голям ъгъл на наклон. По време на монтажа трябва да работите поне двама души, тъй като азбестоциментовите листове са тежки, което също затруднява транспортирането им до строителната площадка.

Битумни керемиди

Битумна керемида СофияКато покривен материал меките битумни керемиди се използват в строителството. Добър материал, защото тежи много малко – около 5 кг / 1 кв. м, разделени на малки парчета, което го прави удобни да се монтират на покрива на гараж или къща с неравна повърхност. Те практически не се напукват, не гние, не ръждясва, предпазва от шум и не е подложен на температурни крайности. Срокът на експлоатация варира от 30 до 50 години в зависимост от производителя.

Покривът с този материал също има недостатъци. Поради грапавата повърхност задържа мръсотия и прах, може да покълнат лишеи и мъх. В условия на висока влажност, използването струва два пъти повече от класическите метални плочки. Ако елементът е повреден, е трудно да го замените сами, тъй като всички части са слой по слой и са здраво залепени заедно.