cvetni-metalni-keremidiЕдин от най-популярните въпроси при изграждането на покрив: Как да изберем метална керемида?. Всъщност сред цялото разнообразие от производители и марки е доста трудно да се избере конкретен продукт.

Нека се опитаме да разберем техническите характеристики на металната керемида и да решим на какво трябва да се обърне внимание преди всичко, когато се избира.

Гаранция на производителя

Гаранционният срок зависи от производителя, материала и покритието на металната керемида. Най-дългият гаранционен срок (до 25 години) се прилага за “скъпи” класове материали, оборудвани с полимерно покритие, използващо химически производни на полиуретана. За метални керемиди, покрити с полиестер, гаранционният срок е до 10 години.

Дебелина на стоманата

Друг важен параметър при избора на модела метална керемида е дебелината на стоманата и вида на използваното полимерно покритие.

Стандартната дебелина на листа, използвана най-често в строителството, е 0,5 мм. Всичко обаче зависи от това как планирате да използвате покрива. Ако няма да ходите по него, тогава може да се използва лист с дебелина 0,45 милиметра и спестяването на разходи ще бъде очевидно.

Когато използвате стомана с дебелина по-малка от 0,5 mm, трябва да се спазва минималната стъпка на щайгата. Струва си да се избягват продукти от нискокачествени компании, които под прикритието на стомана с дебелина 0,5 мм могат да продават листове с дебелина 0,45 и дори 0,4 мм. На око разликата от 0,1 милиметра е почти невъзможно да се забележи и затова си струва да използвате микрометър за измерване на дебелината на листовете.

Когато избирате метална керемида, си струва да закупите продукти от един производител. Факт е, че различните производители използват различно оборудване при производството на продуктите, които имат малки разлики, което води до проблеми по време на монтажа или намаляване на естетическите характеристики.

Дебелина на цинковия слой

Корозията е един от най-големите врагове на металните покрития. Известни производители ценят своята репутация и използват най-висококачествената стомана в производството си. За да предпази готовия материал от корозия и влага, върху повърхността му се нанася слой цинк. Дебелината и качеството на този слой пряко влияят върху издръжливостта на металната плочка, а известните производители обикновено консумират 100-250 грама цинк на квадратен метър материал.

Полимерно покритие

Друг начин за защита на металните плочки от въздействието на метеорологичните и климатични условия, външни механични влияния, е нанасянето на полимерно покритие. Най-популярният полимерен материал за това е полиестерът.

Малко по-рядко можете да намерите модели метални плочки, покрити с матов полиестер, полиуретан, пластизол.

Най-оптималният вариант на метална плочка е плочка с дебелина 0,5 милиметра, покрита с пурал с дебелина 50 микрона.

Цвят на метални плочки

За много потребители важен параметър при избора на метална плочка е нейният цвят и форма. Всичко тук е чисто индивидуално. Въпреки това, когато избирате цвят, си струва да вземете предвид някои нюанси. Например, тъмните тонове избледняват по-бързо под въздействието на слънчевата светлина, отколкото светлите. Висококачественото полимерно покритие избледнява на слънце равномерно, за разлика от нискокачествените.

Въз основа на практиката може да се твърди, че най-популярни са червеникавите цветове, шоколадово-кафявите нюанси са на второ място, а зелените метални плочки са на трето място.