prenarejdane-na-keremidiВ западните страни естествените плочки са известни повече. Пазарът на покривни материали там е почти 86% запълнен с керамични керемиди. Това са керемиди, които имат добра репутация като висококачествен и екологичен материал.

Как да изберем естествени керемиди?

Ако решите да използвате естествени керемиди за вашия покрив, тогава най-вероятно ще ви е интересно да разберете на какви параметри трябва да обърнете внимание. Ето точките, които трябва да имате предвид:

Формата. Въпреки че този параметър не влияе по никакъв начин на здравината на покрива, външният вид на покрива и съответно на цялата сграда зависи от него. Изборът на форма също се влияе от конфигурацията на самия покрив.

Размерът. Колко броя са необходими на 1 м2 зависи от размерите на плочката.

Какви са плюсовете и минусите на керамичните керемиди?

Плочките от естествена глина имат много предимства. Ето някои от тях:

Издръжливост. Това е един от най-важните показатели. Много е лесно да се провери качеството на това покритие, просто трябва да обърнете внимание на покривите на замъци и други сгради, построени преди векове. С развитието на технологиите “кралицата на покрива” (както някои наричат ​​керамичните керемиди) стана по-разнообразна като форма и нюанс.

Външен вид. Това наистина е първокласно покритие. С новия покрив сградата веднага се трансформира.

Предпазва от топлина и студ. Материалът бавно се нагрява на слънце, като по този начин поддържа къщата хладна. През зимата допринася за запазването на топлината и комфортния микроклимат в помещението, което от своя страна помага да се спести много при отопление.

Висока звукоизолация. За разлика от други видове покрития, глинените плочки не издават шум по време на дъжд, градушка и силен вятър. Стаята поддържа спокойна, тиха атмосфера.

Пожароустойчивост. Това положително качество е известно още през 13 век. Тогава английският крал наредил всички къщи на обикновените граждани да бъдат покрити с керамични плочки, вместо със слама. Това е направено с цел намаляване на пожарите.

Екологична безопасност. Неслучайно керамичните плочки се наричат ​​естествени, тъй като основният материал за тяхното производство е глината. Суши се и след това се изпича в специална пещ, където се поддържа температура от 1000 градуса.

Лекота при ремонт. Повредените плочки лесно се отстраняват и заменят с нови.

Не натрупва статично електричество. Не е необходимо заземяване.

Устойчивост на отрицателните ефекти на вредни вещества. Не избледнява при постоянна ултравиолетова радиация, не се влошава под отрицателното влияние на “киселинния дъжд”, устойчив е на температурни промени.

Един от добре познатите недостатъци на глинената настилка е нейното тегло. Това обаче не е много сериозен недостатък, тъй като според строителните норми всички системи за покриви трябва да издържат тегло до 250 кг заедно с валежите. В същото време 1 м2 керамични плочки тежи средно 50 кг.

Глинените парчета са доста крехки, трябва да работите с тях внимателно и в никакъв случай да не им позволявате да паднат. Поради тази причина монтажът на керамични плочки се извършва само на ръка, това е дълъг и труден процес. За да го направите правилно, трябва да използвате помощ от майсторите на покриви.