restavracia-kushta-dupnitsa-2За да бъде процесът на поръчка на строителни материали бърз и да не създава неудобства, можете да се подготвите за него. В тази статия ще анализираме основните препоръки, така че да се чувствате уверени, а майсторите на покриви да разберат вашите нужди възможно най-точно.

Изборът на покривен материал

Сред голямото разнообразие от покривни материали трябва да изберете този, който е най-подходящ за вашия дом.

Определете вашите изисквания за покриви

Това ще ви помогне, когато сравнявате материалите един с друг, ще ви даде възможност да разберете за техните най-важни свойства. Основните критерии за избор са: издръжливост, здравина, устойчивост на атмосферни влияния, безопасност, цена, външен вид, топлопроводимост, поддръжка, безшумност и др.

Изберете за себе си 2-3 от най-важните характеристики. Това ще бъде основата за избор на материал. Подредете останалите критерии в низходящ ред. Като имате такъв списък, ще ви бъде по-лесно да прецените колко подходящ е материалът във вашия случай.

Определете какъв материал се препоръчва за вашия тип покрив

Например, за покриви със сложна конфигурация се препоръчва използването на гъвкави или композитни плочки. За плоски покриви по-често се използват заварени покриви или велпапе. За скатни покриви с проста форма металните керемиди се считат за най-разпространения материал.

Вижте как изглеждат покривите на съседни къщи и сгради. Това ще ви помогне да разберете метеорологичните условия във вашия случай. Ако имате възможност, попитайте съседите си колко време е положен покривният материал, в какво състояние е в момента, какви трудности са срещнали по време на експлоатация.

Вземете решение за стил

За да се избегне дисонанс във външния вид на къщата, покривът трябва да се комбинира с фасадни материали и общия стил на екстериора.

Майсторите на покриви се опитват да предоставят широка гама от опции за стил, така че не се страхувайте да попитате дали има форма или цвят, от който се нуждаете. Като правило най-популярните опции се считат за универсални. Асортиментът обаче включва и нестандартни решения, с помощта на които покривът може да се превърне в акцент във външния вид на вашия дом.

Ако се съмнявате и не можете да решите предварително, не се притеснявайте. Това е абсолютно нормално. Не е нужно да знаете всичко, просто трябва да имате груба представа как искате да изглежда вашият покрив.

Измервания

Правилно направените измервания ви позволяват да изчислите точно необходимото количество материал и да сведете до минимум излишъка при рязането им.

Трябва да имате следните параметри: дължина на билото, дължина на всички склонове и корнизи, дължина на ребрата и долините, размер на надвесите на корниза и разстоянието от стрехите до земята. Тези параметри ще бъдат достатъчни за изчисляване както на покривни материали, така и на допълнителни елементи.

Избор на свързващи материали

Свързаните материали защитават вашия покрив и конструкция като цяло. Те са необходими за нормалната работа на всяка сграда. Тези материали включват допълнителни елементи. водосточни системи и покривни предпазни елементи.

Не забравяйте за декорацията на надвесите на корниза. Това е необходимо, за да се увеличи живота на покрива и да се предпази от негативните въздействия на атмосферните условия.

Тази информация е достатъчна, за да изберете най-добрия покривен материал за вас.