nov-pokriv-dupnica-resilovo (1)Носещата конструкция на покрива включва рафтова система и щайга.

Рафтовата система – рамката или така нареченият скелет на покрива е с различни натоварвания.

Натоварванията са: постоянни – теглото на самия покрив. Това може да бъде много сериозно, особено когато се използват тежки материали за покритие, като естествени плочки, временно работещи при сняг и вятър. Те се изчисляват в съответствие с географското местоположение, като се отчита ъгълът на наклона на покрива.

Материалите за конструкция на покрива са от: стоманобетон, метал, дърво.

Метал или дърво.

Монтирането на стоманобетонни конструкции изисква използване на тежка строителна техника. При изграждането на частни къщи такъв материал е непрактичен за използване.

Дървените конструкции имат предимства пред металните.

 Недостатъците на металните конструкции:

  • Електрическа проводимост на метални рафтове;
  • Тежи повече от дървените;
  • Имат по-висока цена;

Допълнителен проблем – как да се отървем от студа, защото металът поддържа студенина. Необходима е изолация, която да се постави не между ребрата, а под или над тях. Има възможност изолационният слой да се намокри поради натрупване на конденз. В същото време металните конструкции се използват за създаване на големи площи – един лист може да достигне 30 метра и според този показател дървените греди губят значително.

Дървена рамкова система

Основните критерии, по които се подбира подходящия материал за рафтовата система. Много зависи от условия за отглеждане на дървото. Дърветата има много, но качеството им не винаги отговаря на изискванията. Причината за това са благоприятните условия за възпроизвеждане на насекоми, които  се появяват дори при готовия гредоред: например, поради лошо качество.

Най-добрият дървен материал се осигурява от северните райони със суров климат – плътен, с отлични механични свойства и без подобни живи същества.

Влажност на дървесина

Нарязаната дървесина има съдържание на влага 50 или повече процента. За да се използва като елементи на рафтовата система, индикаторът не трябва да надвишава 18-22 процента.

Ето защо, когато купувате дърво, трябва да обърнете внимание на това колко добре е изсушено. Ако съхраняването на дървения материал се извършило правилно, тогава влагата изсъхва от само себе си, трябва да осигурите адекватна вентилация. Щанците, изработени от мокро дърво, изсъхват на покрива, напукват се и се огъват с времето. Деформацията по време на сушене е нарушение на конструкцията на рампата, възлите за свързване могат да се разпръснат, което прави цялата структура нестабилна.

Метални елементи

В случай на използване на по-влажна дървесина се препоръчва връзките да бъдат допълнително закрепени. За да се избегне провисване на гредите под собствената им тежест, под тях се монтират опори.

Цялостна защита

В дървения скелет на покрива могат да се използват допълнителни метални елементи – в този случай е необходим хидроизолационен материал между метала и дървото.