Покривът може да започне да тече във всеки дом. Експертите казват, че това се случва дори и при нови сгради, поради спестяване от строителни материали.

remont-na-pokriv-suhata-reka-5

Какво трябва да направите?

Трябва да се обадите на майсторите на покриви, които да направят оглед на покрива и да установят причините за теча от него. Важно е, да заложите на специалистите, за да си гарантирате здрав покрив, спестени разходи, качество при изпълнение на работата, използване на качествени материали. Всичко това ще ви спести нерви и грижа в дългосрочен план. Фирма Голд Строй предлага висококачествен ремонт на покрив и покривни конструкции на най-добри цени

Какво трябва да направят майсторите на покриви:

  • Да направят оглед на мястото на теча;
  • Да идентифицират причината;
  • Да премахнат теча и неговите последици;
  • Да възстановят на собственика на жилището покривната конструкция.

Причини за течове от покрива

Причините за теч на покрива могат да бъдат различни. Най-често срещаните са следните:

Износване на покривен материал

Металните покриви най-често корозират. Като правило започва с леко увреждане, което нарушава целостта на защитното покритие. Това може да бъде от градушка, падане на голям клон или други предмети. На мястото, където покритието е ударено, металът започва да взаимодейства с атмосферния кислород и водните пари. Постепенно ръждата прониква все по-дълбоко и се образува отвор.

При меките покриви износването започва с незначителни повреди на битумния лист. През лятото такива повреди заздравяват, но когато температурата надхвърли 0 ° C, водата, натрупваща се в пукнатината, замръзва и унищожава покривния материал. При всяко преминаване през 0 ° C пукнатината се увеличава, докато се превърне в теч.

Механично въздействие върху покрива

Ударът на градушка или камъни, падане на голям клон или друг чужд предмет – всичко това може да доведе до механични повреди на покривния материал.

Деформацията на рафтовата система може да води до разкъсване на покритието.

Морално остарели, но все още често срещани покриви от шисти се напукват или стават на вълни при механично напрежение или високи температурни колебания.

Свободно закрепване на покрива

Ненапълно завинтен самонарезен винт върху метална керемида или незалепен сегмент от мек покрив отслабва закрепването на един лист или сегмент.

При нормален дъжд и слаб вятър херметичността на покрива се поддържа, но при силен вятър в определени посоки вятърът огъва листа и водата започва да тече под него.

Дефектен покривен материал

Фабричният дефект на покривния материал се изразява в неравномерна дебелина на листа, нарушение или ниско качество на защитното покритие. Опасността е, че неопитен собственик не може да разпознае такъв.

Неправилен монтаж на покривната конструкция

Доста често срещана причина за течове, особено когато неопитни собственици монтират покрива сами. Най-честите грешки са:

  1. Използването на крепежни елементи без хидроизолационна подложка;
  2. Закрепване към покрива на конструкции с нарушение на херметичността: снегодържатели, антени и др.;
  3. Грешното място за забиване на пирони при монтаж на мек покрив;
  4. Недостатъчно припокриване на съседни листове;
  5. Неправилен монтаж на свързващи елементи на склонове, стени, печка и вентилационни тръби.

Последната грешка често се среща, когато домашните майстори се опитват да опростят технологията или да спестят от скъпи допълнителни материали.

Често се забравя да се запечата мястото, където тръбата преминава през покрива или опората на покрива на верандата към стената на къщата. В този случай водата, стичаща се по стената по време на дъжд и страничен вятър, навлиза в подпокривното пространство на верандата, а после и в стаята. За опора е по-добре да пуснете козирка под облицовката на стената.