Хидроизолация по покрив СофияОтвън изглежда, че покривният материал надеждно предпазва повърхността на покрива от проникване на влага в конструкцията и не се нуждае от допълнителна защита. Въпреки това, опитни майстори знаят колко често малко механично увреждане на горното покритие причинява големи течове, което води до влага на изолацията и рамката на покрива. Покривната хидроизолация служи като застраховка за задържане на размразена или дъждовна влага, докато покривът бъде ремонтиран.

Хидроизолацията се наричат материали с изразена водоустойчивост, обикновено те са изработени от устойчиви полимери. Хидроизолацията се използва в много области на строителството, включително за изграждането на покрива. В състава на покривните компоненти за хидроизолация се изпълняват следните функции:

Защита срещу проникване на влага в покривната рамка в резултат на механични повреди на покритието.

Предпазва от мокра изолация. Термоизолационният материал се намокря при контакт с вода, поради което повече от половината от неговите свойства се губят, а топлопроводимостта се увеличава.

Защита на дървената рамка на покрива от контакт с вода. Покривната рамка, защитена с хидроизолация, не се разпада, следователно служи по-дълго.

Защита на конструкцията от вътрешен конденз. В резултат на конвекция се повишава топъл, влажен въздух, поради което кондензът се утаява върху вътрешните части на покривната конструкция, които могат да бъдат защитени само от надеждна хидроизолация.

Опитните майстори на покриви  от Голд Строй казват, че когато се използва в състава качествен хидроизолационен  материал, той “работи” по-добре, а животът на покривните покрития продължават по-дълго. Просто казано, хидроизолацията е предпоставка за използване на най-модерните покривни покрития.

Изисквания за качество

Покривът постоянно е засегнат от много неблагоприятни фактори, които оказват унищожителен ефект върху материалите, използвани за неговото изграждане. Слънчева светлина, висока, ниска температура и техните капки, механични повреди – това е непълен списък от тестове, които хидроизолацията на покрива се подлага на всеки час. Следователно тя трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Водоустойчива. Хидроизолационното покритие трябва да издържа на налягане  за поне 10 минути.
  •  Якост на опън. Покривът често се разкъсва от силни пориви на вятъра, точкови удари, така че хидроизолационният материал трябва да има високи якостни свойства.
  • Гъвкавост. Еластичността на хидроизолацията помага за по-добро справяне с налягането на водата и поддържане на целостта на слоя.
  • Лек. Хидроизолационният материал не трябва да претегля покривния слой на покрива, така че качеството при избора на хидроизолация се оценява като качество.
  •  Дълъг експлоатационен живот. Модерните покривни покрития са на възраст най-малко 15-20 години, така че хидроизолационните материали трябва да имат не по-малко полезен живот.

Видове

Покривната хидроизолация е търсена част на строителния пазар, представена от широка гама покрития, които се различават по цена, издръжливост и технически характеристики. Почти всички хидроизолационни материали принадлежат към класа полимери с отлични якостни свойства. Има следните видове хидроизолация на покриви:

Хидроизолационните филми се нарича –  ​​тънка полимерна лента от полиетилен, която не позволява преминаването на водата. Тези материали се характеризират с леко тегло, средна здравина и достъпна цена. Слабото място на хидроизолацията на фолиото – ниска толерантност към излагане на UV лъчи. Срокът на експлоатация на полиетиленовото фолио е повече от 50 години.

Мембранната хидроизолация се различава от филма по това, че е направена от по-силни, по-еластични и устойчиви на UV полимери. Той е по-скъп, но по-устойчив на механични повреди, поради многослойната структура. В допълнение, мембранната хидроизолация преминава през въздух, поради перфорираната форма на фуния. Срокът на експлоатация на тези продукти надхвърля 100 години.

Течната хидроизолация за покрива е направена на базата на битум, синтетични полимери или техни смеси. Този хидроизолационен материал се произвежда в течна, готова за употреба форма и твърда, която трябва да се разтопи.

Смята се, че колкото по-малък е наклонът на конструкцията, толкова по-надеждна и пълна хидроизолация на покрива е необходима, тъй като снегът и стопяването му във вид на вода се задържат на повърхността на склоновете, което води до течове. Ако ъгълът на наклона на склоновете е повече от 35 градуса, тогава, за да се спести, можете да защитите с допълнителен хидроизолационен материал само най-уязвимите места.

Майсторите на покриви от фирма Голд Строй твърдят, че хидроизолацията е по-добра и по-ефективна за защита на покрива от влага. Не може да има недвусмислен отговор на този въпрос, защото изборът на подходящ хидроизолационен материал се извършва с оглед на покривната конструкция, вида на покривния материал и финансовите възможности на предприемача.