Ако някога сте избирали покривен материал, то вероятно знаете колко сложен може да бъде този процес. Изправени пред разнообразието от цени, материали, цветове и други характеристики, е трудно да се направи избор. Предлагаме ви да изберете материал, който е издържал дългия тест във времето.

История на създаването им

Керамичните плочки имат дълга история и са били широко използвани от древни времена. Разпространени са по целия свят: в Азия, Европа, Америка. Този материал се представя еднакво добре при различни климатични условия. С течение на времето технологиите за керамични покриви само се подобряват, но едно нещо остава непроменено – основата за тяхното създаване, 100% естествен материал – глина.

Процес на производство на керамични керемиди

Добив и подготовка на суровината – след събиране на глината от кариерата, тя задължително преминава през етапа на пресяване и отстраняване на всички ненужни частици. След това в продължение от 6-12 месеца глината е в специално съхранение, където се поддържат необходимите показатели за влажност;

Оформяне и сушене – на този етап са възможни два подхода – лента и щамповане. В първия случай от глина се оформя плоска лента, която след това се нарязва на отделни плочки. При използване на втория метод плочките се оформят с помощта на гипсови печати;

Покритие и оцветяване –не е задължително при производството на керамични плочки. За покритие може да се използва ангоба или глазура;

Изпичане – необходимо за създаване на здрава конструкция. Плочката постепенно се нагрява, достигайки температура над 1000 ° C, след което постепенно се охлажда;

Контрол на качеството – цялата повърхност на плочката се тества за микропукнатини и деформации. След това отново се обработва с вода, увива се във фолио и се изпраща в склада.

Разлики на керамичните керемиди

Със сигурност вече знаете за всички предимствата на керамичния покрив пред другите материали. Атрактивен външен вид, напомнящ домашна топлина и уют, дълъг експлоатационен живот, без корозия и сложни изисквания за поддръжка.

  1. Естествените плочки ще се харесат на ценителите на всичко естествено. С него къщата ви може да придобие облика на средновековен замък;
  2. Ангобиране – завършек с помощта на минерални багрила, смесени с вода и прахообразна глина. Този метод на боядисване придава на плочките приятен мек тон. Той ще остане непроменен в продължение на няколко десетилетия, без да бъде повлиян от външни фактори;
  3. Методът на остъкляване ви позволява да създавате много ярки, наситени цветове. При този метод глината се покрива с тънък слой стъкловидно вещество, което създава гладка лъскава повърхност. По този начин плочката е надеждно защитена от влага.

Предимства на керамичните керемиди като покривен материал

Ако сравним керамичните и битумните керемиди, тогава се дава предимство на керамиката, тъй като принадлежи към класа на незапалими материали, което ги прави безопасни.

Керамичните плочки са широко разпространени в Европа, както и в западните и източните страни.

Имат огромен брой характеристики и свойства, като звукоизолация, устойчивост на замръзване и огнеустойчивост, а високата якост на материала ви позволява да спасите конструкцията при движение по покрива.

Поради ниското ниво на топлопроводимост температурният режим се нормализира. През лятото керемидата запазва хладно, през зимата топло.

Благодарение на простото закрепване на керемида покривът лесно понася температурни спадове, земетресения или слягане на почвата.