izgrajdane-na-nov-pokriv-plovdiv (5)

Модерното крайградско строителство днес преживява истински бум. Все повече жители на задушните и суетни градски жилища мислят да построят собствена вила или лятна къща сред природата, далеч от града.

Но само желанието не е достатъчно, трябва да вземете много сериозно планирането на бъдещия дом, подробното развитие на всички негови структурни елементи, както и избора на професионален екип от работници. И на преден план е проектирането на правилния покрив, различните видове на който са подходящи за напълно различни условия, както и изборът на професионални майстори, които ще изпълнят всички необходими покривни работи на високо ниво.

Видове покриви

Повечето модерни частни къщи с нисък размер са изградени със скатни покриви и може да има няколко рампи. Плоските покриви са главно прерогатив на високи сгради и небостъргачи, както и на някои промишлени и търговски сгради.

Новите модни тенденции все повече тласкат дизайнерите да създават малки къщи с плосък покрив, защото все по-често има нужда от създаване на така нареченото оперативно пространство на такива покриви.

Тъй като плоските покриви често са покрити с „мек“ покрив, който се състои от най-малко три слоя (пароизолация, топлоизолация и хидроизолация), това води до редица проблеми и трудности. В някои случаи пълното уплътняване не винаги е възможно, поради което водната пара прониква в изолационния слой и се кондензира там.

Хидроизолацията предотвратява изпаряването на този кондензат и, след като се натрупа в големи количества, се връща обратно в помещението, образувайки върху тавана петна. А през зимата размразеният кондензат на много места откъсва хидроизолационния слой от основата му. Получените пропуски и пукнатини в хидроизолацията оставят дъждът да падне вътре, а покривът наистина „плува“, което дава на собствениците куп притеснения и дори истински проблеми.

Инвертен покрив

За решаване на тези проблеми има алтернативен тип покрив – инверсионен покрив. Тя се различава от класическия “мек” покрив в основното място на изолацията. Изолационният слой в обратния покрив е разположен отгоре на хидроизолацията, а не под нея, както се прави при “мекия” покрив. Поради тази разлика, хидроизолационният слой е защитен от излагане на слънчева светлина (ултравиолетово лъчение) и много резки температурни промени, не е изложен на механично напрежение и удължава експлоатационния живот на покрива, понякога за много дълго време.

Инверсионният покрив ви позволява свободно да се движите по него, да монтирате пътеки от тротоарни плочи, да подреждате различни мебели на открито (мебели, подходящи за употреба на открито), да разграждате предните градини или дори да правите истински зимни градини върху него.

Процесът на монтаж на обратен покрив на плосък покрив

На покривната плоча има хидроизолационен лист, състоящ се от два слоя. На това платно се поставят плочи от изолационен материал.

Върху изолационните плочи се монтира филтриращ материал, след което отгоре се изсипва чакъл. Ако е необходимо, е възможно да се настилат и тротоарни плочи, основното е, че конструкцията на сградата позволява това, тъй като плочката като цяло тежи много. По време на целия процес на монтажа на покрив се проследява наклон за 2,5 … 5% от хоризонтала.

Как работи целия този дизайн? Валежите, при всякакви прояви, проникват през слоя от чакъл, преминават през филтърния слой и фуги на изолационни плочи (тъй като изолационният материал не пропуска вода), текат върху хидроизолационния субстрат и се стичат през него към дренажната система.

Строителната технология се движи напред. Всеки ден има нови технологии, нови материали. Всичко това заедно ви позволява да изпълнявате немислимото и екзотичното.