izolacia-na-pokrivТоплинната изолация на покрива е необходима, за да се създаде покрив, който да издържи дълги години. Ако конструкцията не е правилно изолирана, сградата ще загуби до 20% от топлината. При избора на топлоизолационен материал възниква въпросът – да използвате най-новото поколение топлоизолатори или да  изберете обичайните дървени стърготини?

Характеристики и предимства

 • Дървесината е материал от органичен произход, поради което те са безопасни за човешкото здраве.
 • Дървесината е отпадъчен продукт на дървопреработвателно предприятие, следователно цената е ниска.
 • Те имат ниска топлопроводимост. Дървесните стърготини имат пореста структура, поради което задържа топлината добре и позволява преминаването на пара. За да увеличите топлоизолационния ефект, се смесват с глина или вар.
 • Дървесината има същите качества като обикновената дървесина. Те перфектно пропускат въздух, не се натрупва пара вътре в себе си.
 • Материалът е лесен за монтиране. За да ги поставите, просто трябва да ги смесите с глина или вар и след това да ги поставите на пода под покрива. Не се нуждаете от специализирано оборудване и сложни инструменти.

Приготвяне на топлоизолационна смес

Плътното, неразпадащо се покритие гарантира висококачествена топлоизолация на покрива. За да се увеличат техническите характеристики, към дървените стърготини се добавят различни вещества и състави.

Дървените стърготини се навлажняват, след това се смесва с пухкава вар в съотношение 85 към 10, като се добавя 5% гипс. Съставът се смесва старателно до получаване на хомогенна маса без бучки. Необходимо е сместа да се полага бързо, защото изсъхва бързо и се втвърдява.

Ако дървените стърготини се използват за топлоизолация в райони, където температурите са ниски, тогава те се полагат в дебел слой, от 30 сантиметра или повече. В този случай майсторите на покриви приготвят състав от дървени стърготини и шлаки, за да увеличат топлопроводимостта.

Смес от дървени стърготини и глина се счита за ефективна. За да направите това, свържете 2/3 кофи дървени стърготини с кофа глина в съд, разбъркайте всичко старателно.

Технология за монтаж

 • Удобството при работа на покрива ще зависи от правилния монтаж на изолацията.
 • Преди да започнете монтажа, е необходимо да обработите мястото с разтвори, които пазят от огъня, антисептик вещества, които отблъскват гризачите и насекомите.
 • Изолацията на покрива с дървени стърготини се извършва съгласно следния алгоритъм:
 • Почистете и изолирайте окабеляването на таванските етажи. Всички покривни комуникации, включително комин, са запечатани с огнеупорен материал;
 • Монтирайте кофража на пода, изберете дърво или плоча като основа;
 • Предпазвайте дървените стърготини от влага. За да направите това, на пода се полага хидроизолационен материал, той е фиксиран с метални скоби.
 • Сместа за топлоизолация трябва да се омесва и на малки порции да се разпредели бързо и равномерно върху хидроизолационния материал. Слоят на сместа трябва да бъде най-малко 25-30 см.
 • Положеният слой се изравнява, оставя се да изсъхне напълно за 2-3 седмици;
 • След като изолацията е фиксирана, тя е покрита със слой от хидроизолационен материал;
 • Готовата изолация се полага върху чист под;

Заключение

Въпреки факта, че в съвременното строителство има нови материали и начини за затопляне на покрива, дървените стърготини все още се считат за най-добрият вариант за топлоизолация. Дървените стърготини са добър топлинно спестяващ материал, който е достъпен и има оптимални изолационни характеристики. Ако искате да изолирате покрива на къщата си, но не харчите много пари, тогава безопасно използвайте смеси на база дървени стърготини. Те надеждно ще защитят сградата от топлинни загуби, ще удължат живота на покрива и ще запазят техническите му свойства. В заключение, полезен съвет – никога не смесвайте дървени стърготини и минерална вата, дайте предпочитание на един нагревател.