скатен покривСистема на покривната конструкция

Стълбищната система е наклонена покривна система, състояща се от греди. Може да се каже, че покривната система е скелет на скатен покрив, неговата основа (скелет). Гредите изпълняват носещата функция в покривната система. Теглото от покрива през покривната система се предава към носещите стени на сградата.

В зависимост от вида и типа на покривната конструкция, гредите, силовите плочи, хоризонталните греди (греди), гредите, подпорите и колоните върху тях, както и подпорите и други елементи могат да бъдат част от ферма.

На първо място, всеки детайл от системата, както и фугите, трябва да са твърди, без да се деформират нито със силата на срязване, нито с тягата. Основата на цялата структура е триъгълник. Именно тази форма имат рамки, които са фиксирани успоредно една на друга. Твърдата им фиксация осигурява на покрива необходимата стабилност. Но ако фермата се оказа мобилна, близо до проблеми. Самият по-малък покрив може да се срине, а стените да се срутят.

Ниско тегло

Покривът не трябва да бъде тежък, така че системата на гредите, като правило, са направени от дърво. Ако теглото на покрива е плътно, основата е направена от метал. Или вземете иглолистни дървета, не по-ниски от първия клас, с влага под 18 процента.

Висококачествен материал

Дървесината за гредите трябва да бъде както следва:

Дървото е взето 1 – 3 разновидности. Пукнатините и възлите трябва да са минимум. Може да има 3 възела на метър с височина не по-голяма от 3 см. Пукнатини са допустими не по цялата дълбочина, а до половината от дължината на дъската.

Носещите елементи са изработени от дървени части с дебелина 5 см, площ от 40 см2.

Дъските от иглолистна дървесина могат да бъдат с дължина до 6.5 метра, а твърдата дървесина – до 4.5 m.

Пътища, възглавници са изработени от твърда дървесина.

Видове греди

По тип строителство фермерските системи се разделят на:

Окачени греди;
Висящи греди;
Подпорни греди.

Окачени греди

Рампите са стълбищни системи, в които стълбите остават на няколко места. По този начин, долните краища на гредите са базирани на силовите плочи, а в горната част – на рафтове, греди или подпори. Като правило, това са склонове с дължина на носещите ферми от 4,5 m.

Наличието на допълнителни опори ви позволява да разпределяте равномерно теглото на носещите стени, както и значително да увеличавате дължината на крака. Например, при наличието на две греди в конструкцията на фермата (хребет и греда в центъра на склона), дължината на лапите може да се увеличи до 12-15 метра.

Висящи греди

В системите за окачване, за разлика от ламелите, опорите греди се разчитат само на силовите плочи, разположени върху фасадните стени.

Подпорни греди

Поддържането на крака е направено на:

  • В дървени блокчета или нарязани сгради (дървени кабини) – на горните корони;
  • В рамковите конструкции, върху горната тапицерия;