uluci-za-pokriv

Представете си красива фасада на нов дом, по която тече дъждовна вода, отмивайки целия прах и мръсотия от покрива. Липсата на отводнителни системи на покрива постепенно подкопават основата, а в резултат на това сградата може да се наклони. Накратко, падането на валежите от покрива трябва да се контролира! И тук на помощ идва дренажната система на покрива.

plastmasovi-uluciИма няколко доказани метода за направата на дренажна система, използвайки продукти, предлагани на пазара.

Като се има предвид, че целият преливник се състои от много елементи (улуци, тръби, фунии, дюзи, колена, скоби и др.), името на дренажната система е: улуци, дренажни системи, прегради, изтичане на покриви, дъждовни бури и др.

Според строителните норми се прави разлика между вътрешни и външни покривни улуци. Сред тях фабрично произведените продукти, които отговарят на утвърдените стандарти, се класифицират на метални и пластмасови елементи. По този начин, за да направите правилния избор на дренажна система, трябва да разберете недостатъците и предимствата на всеки тип.

Пластмасови улуци

Пластмасовите улуци са изработени от поливинилхлорид (PVC). В първоначалния си вид се характеризира с ниска устойчивост при замръзване, слаба топлоустойчивост и ниска якост при опън. За производството на висококачествени продукти към PVC се добавят специални вещества, които повишават физичните и химичните свойства.

Поради ниската си цена, PVC улуците заемат водеща позиция по отношение на продажбите. Предимствата при използването на пластмасови улуци включват устойчивост на надраскване, звукоизолация, невъзможност за корозия, лекота при монтаж.

Критичните слаби места са:

  • Промяна на цвета под въздействието на ултравиолетово лъчение;
  • Слаба якост при ниски температури, което води до разрушаване на елементите дори при леки ударни натоварвания;
  • Промяна в структурата при температури на околната среда над + 30˚С.

Метални улуци за покрив

Металните улуци заслужават отделна класификация. Това са изделия от чугун и поцинкована стомана (обикновено с полимерно покритие, но често без него), както и дренажни системи от цветни метали и техните сплави (алуминий, мед, титан-цинк и др.).

Основните предимства на металните улуци са, че нямат недостатъците на своите пластмасови аналози. С други думи, те са устойчиви на избледняване, много силни и не много чувствителни към температурни промени. Срокът на експлоатация на металните улуци, в зависимост от материала, достига от 25 до 50 години. Можете също така да добавите естетически компонент, въпреки че това е чисто индивидуален критерий.

Сред недостатъците на стоманените и поцинкованите улуци е обичайно да се разграничават податливостта на корозия, сложния монтаж и високата цена на продуктите. И наистина, върху материала, изработен от предварително боядисана тънка ламарина, с небрежност могат да се появят изкривявания или драскотини, които впоследствие се превръщат в огнища на ръжда. Всъщност цялата трудност при монтирането на метални улуци се крие в необходимостта от внимателно боравене с елементите.

Покривните улуци от цветни метали имат всички предимства на поцинкованите и не са податливи на ръжда. Те са издръжливи и не губят естетическата си привлекателност с течение на времето.