Защо цените на покривите продължават да растат? (и какво означава това за вас)

moderen-pokrivАко имате нужда от нов покрив, вероятно сте забелязали много по-високи прогнозни цени, отколкото сте очаквали. Това може да бъде невероятно разочароващо, особено ако наистина харесвате компанията.

Може да си помислите, че се опитват да се възползват от вас или имат несправедлива цена. Но за съжаление цените в покривната индустрия продължават да се покачват през 2023 г. и компаниите за покриви трябва да поддържат темпото.

Това е разочароващо за нас и други компании за покриви, повярвайте ми. Ето защо искам да ви помогна да разберете откъде идва поскъпването и защо се случва това.

Повече от 20 години екипът на Голд Строй обучава собствениците на жилища по всички аспекти на покривната индустрия. Поради това искам да разбия увеличението на цените на покривите, което индустрията изпитва.

Тази статия разглежда защо цените на покривите продължават да се покачват, дали това засяга всички компании за покриви и какво означава това за вас.

Защо цените на покривите продължават да растат през 2023 г.?

Основната причина, поради която цените на покривите продължават да растат, се свежда до това, че производителите повишават цените си. Цените на производителите непрекъснато се повишават поради повишената цена на суровините (като масло), които повечето покривни материали изискват по време на производствения процес.

Но не са засегнати само специфични покривни материали. Строителните материали като дърво, метал и други също стават по-скъпи.

Тъй като вашият покрив е комбинация от покривни и строителни материали, това само увеличава цената още повече. Друга причина, поради която цените се увеличават, се свежда до недостига на продукти.

Това не се случва непременно във всяка част на страната, но засяга повечето области. Това е така, защото покривната индустрия все още се опитва да се възстанови поради спирането на производството и доставките, причинени от Covid.

Но това се дължи и на бурите, които преминаха през страната досега тази година. Поради щетите, които тези бури нанесоха на покривите и домовете, търсенето на покривни материали рязко нарасна.

С нарастващото търсене производителите и доставчиците трябва да бъдат в крак, за да гарантират, че продуктите са налични. За съжаление комбинирането на всичко това означава, че цените на покривите ще продължат да се покачват без признаци на забавяне към момента.

Повишаващите се цени на покривите засягат ли всички покривни компании?

Когато производителите повишават цените си, местните доставчици също трябва да повишат цените си. Поради това местните компании за покриви в цялата страна трябва да започнат да таксуват повече за подмяна на покриви.

Но колко време им отнема да увеличат цените си зависи от компанията. По-големите покривни компании може да не повишат цените си незабавно, защото могат да изядат разликата в разходите в краткосрочен план, за да запазят цената си конкурентна.

От друга страна, по-малките компании за покриви трябва незабавно да започнат да таксуват повече, защото не могат да изядат разходите. Това предизвиква объркване, когато собствениците на жилища започнат да получават оферти за смяна на покрива си .

Те ще видят, че някои компании за покриви таксуват значително повече и ще си помислят, че просто се опитват да се възползват от тях. Въпреки това, една компания за покриви не може да направи нищо срещу нарастващите цени в покривната индустрия.

Те просто правят това, което трябва да направят, за да поддържат светлините включени, като същевременно остават конкурентни на своя пазар. В крайна сметка колко бързо всичко това ще повлияе на цените им зависи от фирмата за покриви.

Но независимо от всичко, всички покривни компании в крайна сметка ще повишат цените си, за да бъдат в крак с нарастващите цени в индустрията като цяло.

Какво означават за вас нарастващите цени на покривите?

След като прочетете последните два раздела, получавате общата представа защо цените се увеличават и че това ще се отрази на всички покривни компании. Но какво всъщност означава всичко това за вас?

Очевидно това означава, че цената на подмяната на вашия покрив ще бъде по-скъпа. За да поставите цифра, ще видите увеличение от 10%-15% в повечето цени навсякъде.

За съжаление този процент ще продължи да расте, тъй като производителите вече обявиха ново увеличение на цените. Разбирам, че смяната на покрива не е забавна покупка и че е голяма инвестиция.

Но търсенето на най-евтината възможна цена просто води до големи бъдещи проблеми, преди вашият покривен проект дори да започне. Ето защо е още по-важно да намерите изпълнител на покриви, на когото да се доверите, при тези растящи цени на покривите.

Вижте, разбрах. Покачващите се цени са плашещи и дори могат да ви накарат да си помислите, че покривен предприемач се опитва да се възползва от вас.

Но не забравяйте, че изпълнителите на покриви нямат контрол върху цените на производителя или доставчика.

Дали увеличението на цените засяга само покривите от асфалтови керемиди?

Повечето собственици на жилища в страната имат покрив от керемиди. Поради това покривите от керемиди се възприемат като единственият тип покрив, който преминава през увеличения на цените.

Но това не е така. Всеки тип покрив вече е поскъпнал или ще поскъпне по някакъв начин.

Ако искате метален покрив, цената на метала, който се използва за панелите, е увеличена. За други покривни системи това може да се дължи на повишените цени на строителните материали, като метал за покриване на покриви , дърво за настилки и т.н.

Независимо от всичко, цените на покривите се увеличават като цяло и ще повлияят на цената на всеки покривен материал по някакъв начин.

Колко струва нов покрив през 2023 г.?

След като прочетете тази статия, знаете защо цената на вашия покривен проект ще бъде по-висока от очакваната. Не забравяйте, че ние или друга покривна компания не можем да направим нищо относно тези увеличения на цените.

Единственото нещо, което можем да направим, е да ви информираме защо се случва това и вашите възможности, ако се притеснявате да си позволите нов покрив. За съжаление не мога да кажа кога ще отшумят поскъпванията.

Но това, което мога да направя, е да ви дам представа колко струва един нов покрив през 2023 г. Въпреки че числата няма да са 100% точни, те ви помагат да разберете бюджета, от който ще се нуждаете за подмяна на покрива с нарастващите цени.

От 2002 г. екипът на Голд Строй е помогнал на хиляди собственици на жилища в България с техните нужди от покриви. Нашата изработка е подкрепена от Дългосрочна гаранция, така че никога повече няма да се тревожите за покрива си.