Най-същественото предимство при изолацията на покривните склонове отвътре с минерална вата е получаването на допълнителна жизнена площ.

В същото време топлоизолационният слой не само намалява топлинните загуби, но и осигурява оптималната температура на таванския етаж през горещия сезон.

При липса на топлоизолация през лятото в помещенията под покрива, температурата може да достигне критични нива, поради голямата площ на склоновете, които са постоянно под палещото слънце.

Изолация на покрива с различни материали

Други причини да изолирате покрива вместо таванския етаж: Намаляване на влиянието на атмосферните влияния върху конструктивните елементи на дървената система, което удължава техния експлоатационен живот.

Високо ниво на звукоизолация – материали като метални плочки, велпапе създават много шум по време на валежи (градушка, дъжд), което намалява нивото на комфорт.

Минералната вата не само предотвратява загубата на топлина, но и изолира тавана от външни звуци.

Изисквания за висококачествена изолация на покрива

Ефективността на изолацията се определя от правилното изпълнение на топлоизолационните дейности и свойствата на самия материал.

Ето защо за топлоизолацията на покрива трябва да изберете топлоизолация, която да отговаря на следните изисквания:

Коефициент на топлопроводимост – препоръчително е да изберете материал с показател не по-висок от 0,050 W / m ° C. Но е по-добре, ако е още по-ниско.

Специфично тегло – колкото по-ниско е, толкова по-малко натоварване ще повлияе на дървената конструкция.

Устойчивост при температурни промени в широк диапазон – от силно нагряване през лятото до изключително ниски температури през зимата.

Хигроскопичност – материалът трябва да има малка абсорбция на влага. Високото съдържание на влага значително намалява топлоизолационните му качества.

Устойчивост на микробиологична корозия – изолацията не трябва да допринася за развитието на гъбички и мухъл, да бъде удобна среда за живот на насекоми и гризачи.

Пожарна безопасност – материалът да не гори или дълготрайна устойчивост на горене.

Екологична безопасност – няма опасност за здравето на жителите и околната среда.

Някои видове изолация

Оптималната дебелина на изолацията за покрива се определя в зависимост от климатичните условия на района, свойствата на самата топлоизолация, използвания покривен материал и други фактори.

Сравнете различните материали за покривна изолация

Днес покривната изолация се извършва с различни материали – минерална вата, пенополистирол, насипна и пръскана изолация. Всички те имат своите плюсове и минуси, които трябва да се вземат предвид при избора.

Много експерти позиционират минералната вата като най-добрата изолация за покрива. Други се ръководят от финансови съображения и избират по-евтин дунапрен. Трети купуват скъпи пръскачки, защото са се убедили в по-високите топлоизолационни показатели.

Всички тези точки трябва да се вземат предвид. Никой не забранява и да се вслушвате в чуждото мнение, но това мнение трябва да е експертно. Ето защо е по-добре да сравните всички характеристики на различните топлоизолатори и да направите избора сами.