home-bgПокривният ондулин, се произвежда от обработени целулозни влакна чрез горещо импрегниране и допълнително щамповане под високо налягане.

Технологията в много отношения напомня на производството на OSB, но за разлика от плочите от дървесни частици, ондулиновото покритие е гъвкаво и в същото време издръжливо.

Какво тогава не е наред с ондулина?

Полагането на ондулин върху дървената щайга е като монтиране на листи от дебел профилиран каучук, използван за защита от шум на метални хангари за лодки.

Ондулинът има две значителни предимства: Леко тегло, масата на един лист с осем вълни е 6 кг, пластичност на материала.

Ондулинът издържа покривната тежест, дори ако дървената щайга е направена с отклонение от препоръките на производителя.

За ваша информация! Ондулинът остава единственият материал, който не чупи и не деформира щайгата при малки отклонения от нормата. Въпреки че самите листове могат лесно да се повредят.

Стъпка на решетката

Много строители се опитват да спестят пари или просто не обръщат внимание на препоръките за разстоянието на ондулина. Ако покривът или равнината на дървената решетка са неправилно конструирани, експлоатационният живот се намалява значително.

Вместо 15 години работа, гарантирана от производителя за неправилно сглобена щайга, в най-добрия случай се получават 5-6 години.

За какво се използва дървената решетка?

Положените върху гредите летви или дъски се използват за осигуряване на две условия за нормалното функциониране на покрива: Щайгата е рамка, благодарение на която е възможно да се поддържа равнината на покрива под натоварване, това осигурява нормалното оттичане на дъждовна, стопена и кондензирана вода.

Дървените ламели придават твърдост на покрива, което означава, че покривният материал няма да се разкъса от вятъра. За ондулин правилният избор на размера на дървената решетка, преди всичко е разстоянието между летвите, означава колко издръжлив ще бъде покривът.

Можете, разбира се, напълно да подшиете ондолина с шперплат или OSB панели, в някои случаи това е единственият възможен вариант, но в същото време цената за монтиране на покрива ще се удвои или утрои, а самият покрив ще бъде много тежък. По-лесно и по-евтино е да изберете правилната дървена решетка за ондулин, отколкото да експериментирате.

Какъв вид обшивка трябва да се направи за ондулин?

Поради гъвкавост и почти нулевата твърдост на ондулиновите листи, летвите трябва да бъдат направени възможно най-твърди. Общото правило е, че колкото по-голямо е вероятното отклонение на дървените летви или дъски, толкова по-плътно трябва да бъде полагането на материала.

Има доста конкретни препоръки от производителите относно размера на решетката за ондулин.

Носещата основа зависи преди всичко от ъгъла на наклона на наклона на покрива:

За покрив с ъгъл на наклон до 10° се използва непрекъсната решетка, водоустойчив шперплат или друг материал с подобни характеристики;

На склонове с наклон до 15°  шперплатът може да бъде заменен с греда 60×60 mm или необработена дъска – четиридесет;

При по-стръмни покриви, от 15° и повече, се препоръчва решетката да се събира от 30 мм дъска, като наклонът се избира в зависимост от покривната конструкция и местоположението на покрива.