двускатен покривНа пръв поглед функциите на покрива са очевидни – това е защита срещу валежи, вятър, студ. Това обаче е и възможност за увеличаване на полезното жилищно пространство поради таванското помещение. Дори и в собствения ви дом, квадратните метра никога не са излишни, така че не трябва да пренебрегвате необосновано възможността да оборудвате пълна стая или допълнителна спалня, без да застрашавате семейния бюджет.

Мансардният фронтон покрив е известен от много време, в началото стаите под него са били използвани само за слуги, и за съхранение. Разбира се, условията на живот, осигурени от такъв дизайн, не могат да се нарекат удобни – без отопление, без прозорци, нисък таван. Архитектите обаче започнаха да търсят начини да използват това пространство рационално. И, бяха намерени, защото сега покривът с двускатен покрив с таванско помещение по отношение на удобството не отстъпва на останалите жилищни помещения, особено, защото с разумен подход можете да осигурите стандартна височина на тавана, прозорци с нормален размер и комфортна температура.

Предимства и недостатъци

Тавански покрив, получен чрез свързване на два склона, като всяко строително решение, има своите плюсове и минуси, за които домашният строител трябва да е наясно предварително.

Плюсовете включват:

  • Дизайнът му не изисква укрепване на основата, което опростява строителните работи и оптимизира разходите. Таванското помещение може да бъде оборудвано дори в напълно завършена къща, просто чрез преустройство, изолация на покрива.
  • Лесен монтаж. Този дизайн е лесен за сглобяване, дори няколко майстора или екип от специалисти от двама души могат да се справят с него.
  • Рационалност. Ефективно използване на пространството под покрива, което може да бъде оборудвано като офис, зимна градина. Затворен покрив с неотопляемо таванско пространство е подходящ за сезонно съхранение.
  • Налични. Всички използвани материали са евтини и се предлагат за закупуване.
  • Ниска цена. Квадратен метър жилищна площ при монтиране на тавански покрив със собствените си ръце ще ви струва много по-евтино.

Недостатъците на двускатен покрив:

  • За да оборудвате просторна стая със собствените си ръце, имате нужда от доста висок двускатен покрив, чийто дизайн е технически по-сложен.
  • Увеличаването на наклона на склоновете на покрива увеличава разхода на материали, следователно, разходите за строителството, дори ако го направите сами.
  • Дизайнът предполага възможността за загуба на топлина през отоплителния период.
  • Повишено отопление на покрива и покривното пространство при горещо време.

Видове конструкции

Въпреки че изграждането на двускатен покрив с таванско помещение се счита за традиционно, то има много различни дизайни:

Класически. Те ще представляват триъгълник, образуван от ребрата на краката и гредите на пода. Най-простият вариант, изискващ минимално количество материал и умения за изграждане на тези, които ще строят със собствените си ръце. Дизайнът на укрепителната система е подсилена от вертикални стойки, отместване към краищата, както и висока плътност. Недостатъкът на тази опция е, че ъгълът на наклона на склоновете от 40-45 градуса не позволява удобна височина на тавана, а загубата на свободно пространство в краищата на ребрата е доста голяма.

Асиметричен. Ако класическият покрив е равнобедрен триъгълник, асиметричният има малко по-различна геометрия. Скатът му може да бъде изместен, склоновете могат да бъдат с различно пристрастие, различни дължини. Укрепителната система в такива конструкции е по-сложна, което изземва и без това полезните квадратни метра. Въпреки че асиметричните покриви изглеждат много впечатляващи, стилни, практическото им използване за организиране със собствените си ръце е изключително малко.

Начупен покрив с асиметрични склонове. Най-рационалният начин за изграждане на таванско помещение. В сравнение с геометричните фигури такъв покрив вече не е триъгълник, а класически петоъгълник, който е оформен от склонове с променен ъгъл. В горната част на наклона на покрива ще бъде само 10-20 градуса, а в долната 40-45 градуса. Дизайнът на укрепителната система е подсилена от напречна греда, стелажи, в изключителни случаи склонове. Такава промяна в ъгъла на наклон позволява най-ефективно използване на пространството под покрива за подреждането на пълноценно жилищно пространство.