За комфортен микроклимат в апартамент или частна къща е необходимо да се създадат подходящи условия за живот, включително температура и влажност.

Правилното изчисляване на параметрите на вентилационните тръби ще ви позволи да проектирате и изградите ефективна система, в противен случай липсата на чист въздух в помещенията ще доведе до липса на кислород и висока влажност. Грешките в аспиратора са изпълнени с появата на сажди по стените на кухнята, замъгляване на прозорците и появата на гъбички по повърхността на стените.

Материалът и конструктивните характеристики на въздуховодите имат значение. За производството на тръби използвайте:

  • Поцинкована и неръждаема стомана;
  • Пластмаса;
  • Алуминий;
  • Тухла.

Трябва също така да вземете предвид:

  • Сила;
  • Издръжливост.
  • Устойчивост на времето и климата;
  • Съотношението на теглото на въздуховодите и стойността на максимално възможното натоварване върху носещите конструкции;
  • Трудност при инсталиране и поддръжка.

Критериите могат да се изброяват до безкрайност…

В допълнение, индикаторът за кратността на обмена също е важен, което отразява ефективността на вентилационната система. Според него обемът на въздушния поток в помещението зависи от неговото предназначение и състав.

Друг важен параметър при проектирането на вентилационна система е дължината на външната тръба. Тя обединява всички канали в къщата, през които циркулира въздухът, и служи за извеждането му. Моля, обърнете внимание, че вентилацията от канализацията се отстранява от отделен изход, без да се смесва с общата вентилация.

Ако вентилационната тръба е разположена до комина, тогава височината им трябва да съвпада, за да се избегне проникването на дим в помещенията през отоплителния сезон.

Когато въздуховодите са разположени на разстояние от билото или парапета, което не надвишава 1500 mm, височината му трябва да бъде повече от 500 mm. Ако тръбата е в рамките на 1500 -3000 mm от билото на покрива, тогава тя не може да бъде по-ниска от него.

Височината на вентилационната тръба над плоския покрив не трябва да бъде по-малка от 500 mm.

Вентилационни отвори на покрива

При избора на тръба за изграждане на вентилация и определяне на нейното местоположение е необходимо да се осигури достатъчна устойчивост на вятър. Трябва да издържа на буря от 10 бала, което е 40-60 кг на 1 м2 повърхност.

Ако е невъзможно да се монтира въздуховод с изход през покрива, тогава той се извършва през дупка в стената.

Технически компетентната инсталация на вентилационна тръба ще осигури ефективна циркулация на въздуха в помещението и ще позволи поддържането на нейните параметри в установените коридори.