ремонтиране-на-покрив

Една от трудностите при ремонта на покрив е, колкото и да е странно, спешната нужда от него. По принцип можете да изчакате да поправите вратата или дори прозореца, но покривът – ако има повреда в него – трябва да бъде поправен незабавно.

Някои видове покриви се ремонтират бързо и евтино, докато други изискват време и пари. Някои могат да бъдат поправени самостоятелно, а когато работите с други, не можете да направите без помощта на специалистите от фирма за покриви.

Какви покриви има и какви са особеностите на техния ремонт?

Видове покриви

 Условно е възможно всички покрития да се разделят на:

  • Покрив от ламарина;
  • Покрив от шисти;
  • Покрив с ондолин;
  • Покрив с керамична керемида;
  • Метален покрив;

Струва си да се има предвид, че всеки тип има няколко подвида:

  • Керемидените покриви включват метални керемиди, керамични плочки и др .;
  • Шевът включва алуминий, мед, стомана;
  • Меки – меки керемиди, мембранен покрив;
  • Шисти могат да бъдат класифицирани като велпапе и ондулин.

Много видове покриви могат да бъдат заменени по време на основния ремонт: Например, ако материалът, използван по-рано, е станал неизползваем, той може успешно да бъде заменен с ондулин или профилиран лист. Дървената решетка също може да бъде променена, а понякога дори е необходимо. За някои видове покриви (например, облицовани с керемиди), непрекъснатата решетка е по-подходяща за разредена.

Ремонт на различни видове покриви

Покривите на жилищните сгради може изобщо да нямат склонове, да са едноскатни, двускатни и многоскатни. Отделно има покриви със сложни форми, чийто ремонт е най-сложен и скъп.

Освен демонтирането на стария покривен материал, основен ремонт на покрива на жилищна сграда включва отстраняване на старата замазка и изливане на нова. За такива покриви се използват течни (насипни) или ролкови (меки) видове покрития. За да се избегнат течове, е необходимо да се работи с особена грижа на места, където вертикалните стени се прилепват, както и изводите на тръбите, антените и т.н. В тези области покритието се полага на два слоя, а когато се използва насипно, то допълнително се подсилва.

При ремонта на покрива на жилищна сграда е необходимо да се проверят таванското помещение, етажите, електрическите проводници и изолационните слоеве. Именно от това си струва да започнете да правите най-точните предварителни оценки за ремонти.

Ако го направите недостатъчно силен и изберете тежък покривен материал (пясъчно-циментова керемида или покрив от шисти), тогава цялата структура може да се срути.

Извършете ремонт сами или се консултирайте със специалист?

Със собствените си ръце можете да премахнете малки дефекти и течове, замествайки отделни елементи на покрива, които са станали неизползваеми. Самостоятелното поправяне на покрива е опасно да спестите, което в резултат може да доведе до още по-големи разходи. Ето защо, ясно преценете степента на щетите и целия “мащаб” на задачите, които са изправени пред вас.