Битумните керемиди е модерен покривен материал с прилични декоративни качества. Заедно с красив външен вид, битумните основи осигуряват висококачествено и надеждно покритие с достатъчно дълъг експлоатационен живот на покрива.

Въпреки това, като всеки друг покривен материал, той има своите плюсове и минуси, които всеки предприемач трябва да е наясно. Основните предимства на керемидите включват висока степен на устойчивост на удар и недостатък – прекомерна деформация.

За това какви са плюсовете и минусите на битумните керемиди  и какви са действителните предимства в употреба, може да намерите тук.

За производството на керемиди се използва специално фибростъкло, горещ битум, минерални или каменни като декоративно покритие. Сама по себе си, фибростъклото има добра износоустойчивост, и битум, прави възможно да се задържи влагата, която след това лесно оставя на повърхността на покривния материал.

От своя страна, декоративното покритие на битумна керемида не само придава външен вид, но и в много отношения е защитен слой.

По този начин се повишава не само устойчивостта на покривния материал до замръзване, но също така и на износване и преждевременно износване.

Битумните керемиди имат голям брой предимства, сред които:

  • Гъвкавата плочка позволява да се скрият незначителни геометрични грешки на покрива;
  • Той е удобен и лесен за инсталиране на покриви от сложна конструкция, с куполи, завои и др.
  • Материалът, от който са направени шиндлите, е добър звуков изолатор, така че покривът възпрепятства от шум;
  • Битумният покрив не подлежи на гниене и ръждясване, както често се случва при другите;
  • Има дълъг живот.

Това не е целият списък от предимства на керемидите, сред които трябва да се отбележи и добрата устойчивост на химикали, както и на гъби, мъхове и плесен.

Недостатъците

Първо, трябва да се припише невъзможността за висококачествена инсталация при ниски температури.

Трябва да знаете, че оптималната температура за полагане на битумните керемиди, е температурата на въздуха най-малко + 5 градуса. В противен случай, няма да заеме формата на покрив, което заплашва от лошо качество на покрива.

Също така можете да замените съмнението с безвредността на керемидите, което е по-скоро минус на покривния материал, отколкото негово предимство. При силно нагряване материалите, от които се прави битумна керемида, започват да отделят вредни изпарения.

Полагане на битумни керемиди трябва да се извършва само на непрекъсната покривна обвивка, което увеличава цената на всички работи. В допълнение, добавяйки към това доста високата цена на днес, можем спокойно да кажем, че такъв покрив не е достъпен за всеки.