pokriv-s-balastaУстройството на баластния покрив е скрито в неговото име. Този тип покрив включва използването на баластно запълване, която след монтажа надеждно фиксира покривни материали. Състои се от няколко последователно положени слоя, основният от които е хидроизолационна мембрана (например TPO, PVC и други) и баласт (материал, равномерно разпределен по покрива).

Важната му разлика от много други видове покриви е, че може да се експлоатира, да издържа тежки товари и да има различни опции за покритие. Но има важни условия, свързани с характеристиките на сградата, необходими, за да може да се приложат тези структури:

Говорейки за традиционната покривна система, говорим за редица материали, които формират покрива:

 • основен слой;
 • слой от пароизолационен материал;
 • топлоизолационен слой;
 • експандиран глинен чакъл;
 • слой подсилена замазка;
 • слой от битумен материал;
 • слой защитен материал.

Устройството на баластен покрив предполага наличието на товар върху покрива (най-често чакъл), както и възможната му работа, така че основата трябва да има допълнителен носещ потенциал – от 100-250 кг / м2. Обикновено това са стоманобетонни плочи, стоманена гофрирана дъска с мощни твърдости и др.

За правилния монтаж на баластния покрив е необходим определен наклон на основата – за да се осъществи естественото отводняване – той обаче не може да надвишава 3%.

Предимства на баластната технология:

 • Слоевете не могат да бъдат фиксирани по никакъв начин, те са равномерно притиснати от теглото на горния слой;
 • Технологията на монтаж е възможно най-проста и не изисква много време;
 • Висока пожароустойчивост (преди няколко десетилетия подобни покриви у нас са разработени от добре горими битуми);
 • Такъв покрив може да се използва както през лятото, така и през зимата.

Ако тази технология е избрана, тогава трябва да разберете, че могат да се използват напълно различни материали – за пароизолация, хидроизолация, а също и за баласт (обикновено това е гранитният натрошен камък, речните камъчета, тротоарните плочи или дори асфалтът).

Цените за извършване на такава работа до голяма степен зависят от избрания дизайн (брой и състав на слоевете) и вида на горния слой. В зависимост от това може да са необходими различни инструменти и специалисти. Оценката трябва също да отчита квалификацията на работния екип.

Нашата фирма Голд Строй извършва монтаж на баласт и други видове покриви, а също така извършва изграждането и хидроизолацията на основата в съответствие с всички стандарти и предпазни мерки за безопасност. Тези услуги се извършват от професионален екип от строители, които познават структурата на основата, водоустойчиво я според точни изчисления, идентифицират всички проблемни зони на покрива на всяка сграда – частна къща, вила или промишлена сграда.